Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ђурићевог адвоката плаћа један таблоид?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 08. 2014.

Извор: Наше новине, Јована Радовановић Лукић

Ђурићевог адвоката плаћа један таблоид?!

Игор Јурић, отац свирепо убијене Тијане Јурић (15) из Суботице, каже да је огорчен јер је, како тврди, сазнао да један од читанијих националних таблоида плаћа одбрану Драгану Ђурићу (34), месару из Сурчина, осумњиченом за тешко убиство и силовање мале Тијане.

 

У суботу смо из Београда добили информацију да један од српских таблоида плаћа одбрану Драгану Ђурићу то јест његовог адвоката Виктора Гостиљца.

Извори су нам доста прецизни. Истражићемо ово и када будем имао доказе, рећи ћу вам о ком је таблоиду реч. Не знам шта бих рекао. Страшно - објашњава Игор Јурић за Наше новине.

Прво уцењивали породицу Јурић

Иако Јурић није сто одсто сигуран у истинитост информације, сама чињеница да је тако нешто могуће је забрињавајућа, а ипак нимало зачуђујућа.

Уколико се испостави као тачна, показатељ је у каквом се стању налазе одређени медији и докле су спремни да иду зарад тиража, сагласни су саговорници Наших новина. Нажалост, с обзиром на то шта се све дешавало у последњих месец дана, ова вест ме не чуди.

Поједини медији прелазе све границе, па се тешко могу и назвати новинарима сматра Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије, и додаје да нисмо дотакли дно, како се мисли, јер овај случај показује да „може и даље и горе“.

Војислав Туфегџић, уредник у недељнику „Нови магазин“, кратко је за наш лист рекао да не може да поверује да је та информација тачна.

Виђали смо то у филмовима, али ако су ти новинари стварно прешли границу, ја просто немам речи, то је све што могу да вам кажем изјавио је Туфегџић.

Машан Лекић, уредник емисије „Досије“ на Првој телевизији, сматра да су, ако се испостави да је отац мале Тијане добио праву информацију, те новине дотакле дно дна.

Позвали смо и Милоша Васића, дугогодишњег новинара „Времена“, којег ова вест није зачудила. Нимало ме не изненађује таква гадост с обзиром на то да знам с ким имамо посла и какво је стање у медијима закључио је Васић.

Прве назнаке да је новинарство пробило дно када је реч о овом случају појавиле су се још у току потраге за Тијаном. Прво је њена породица практично означена као главни кривац нестанка због наводних дугова зеленашима, што се испоставило као нетачно.

Пошто је Тијана пронађена, Игор Јурић изашао је у јавност и рекао да је трпео притиске одређеног медија и његове уцене јер слику нестале девојчице нису желели да објаве уколико не добију његову ексклузивну изјаву.

Све по закону, могу само морално да одговарају

Ипак, осим осуде јавности, казне за овакво понашање медија нема, што потврђује и Слободан Шошкић, председник Адвокатске коморе Београда.

Како он објашњава, медији су правно лице и имају право да плаћају кога хоће, па се у овом случају крши етички кодекс, али не и закон.

Ипак, према његовим речима, никако није добро то што медији плаћају адвоката одбране и може се претпоставити да је дошло до злоупотребе. Адвокат би, с друге стране, могао да се суочи са санкцијама уколико се утврди да је повредио адвокатску дужност и пустио у медије информације које се сматрају тајним.

Посао адвоката је да брани клијента, а не да тргује информацијама. Не могу да верујем да би неки колега пристао на то закључује Шошкић.

Гостиљац:Разумем Јуриће, али нећу да полемишем о односу клијент-адвокат

Виктор Гостиљац, бранилац Драгана Ђурића, за Наше демантује тврдње оца Тијане Јурић.

Ово је последњи пут да реагујем на инсинуације овакве врсте. Такође, последњи пут наглашавам, да и као човек и као адвокат имам разумевања за сваку врсту реакције породице Јурић и претпостављам да се то подразумева. Међутим, покушај да се уздрма морални кредибилитет адвоката је очекиван и разумљив за породицу, али је дубоко контрапродуктиван и без значаја за даљи ток поступка.

Сви учесници у овом поступку морају уложити енергију у расветљавање околности које су релевантне у кривично-правном смислу и ја сам одлучан да до краја овог поступка строго останем у домену права и нећу полемисати о питањима која су ствар односа адвокатклијент и ствар права која су загарантована сваком окривљеном законом и Уставом Републике Србије, каже Гостиљац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси