Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Београд дере кожу косовским Србима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 08. 2014.

Аутор: Ј. Л. Петковић Извор: vesti-online.com

Београд дере кожу косовским Србима

Групу од десет новинара, која се у четвртак вече враћала са Косова за Београд из Велике Хоче, задржала је сат времена српска полиција на прелазу Јариње, не дозвољавајући комбију у коме су били да пређе у централну Србију.

 

Проблем је настао јер је возач комбија општине Грачаница дан раније за Београд отишао преко прелаза Мердаре где је добио прокупачке пробне регистарске таблице, а казну су му написали јер наводно не може с таквим таблицама да уђе у централну Србију преко другог административног прелаза.

Новинари, који су се враћали са обележавања 16 година од отмице колега са Радија Приштине, Ђура Славуја и Ранка Перенића, пуштени су након интервенције министра полиције Небојше Стефановића, али проблем са прописом који у пракси ограничава слободу кретања Србима јужно од Ибра је остао.

- Ти прописи ограничавају слободу кретања и хитно морају да се мењају. У полицији нам је речено да је полицајац поступио у складу са Законом о безбедности саобраћаја, чланом 295 који регулише употребу привремених таблица из чега произилази да наши грађани на КиМ, а то се посебно односи на оне који живе јужно од Ибра, јер морају да користе привремене када пређу у централну Србију, могу да прелазе само преко Мердара. Урадићемо све што можемо да се тражи боље решење, али је то, пре свега до полиције која треба да нађе бољи механизам да би људи могли да користе све прелазе, каже Нино Брајовић, генерални секретар Удружења новинара Србије.

Гратис за Албанце са југа Србије

Када грађани са Косова улазе у централну Србију морају да плате месечно осигурање без обзира колико остају, док грађани Србије када улазе на Косово имају опцију да плате осигурање од 20 евра за седам дана. Косовска Влада је прошле године донела одлуку да су Албанци из три општине са југа Србије приликом уласка на Косово ослобођени плаћања осигурања.
- Не знам зашто то Влада Србије не уради рецимо за Србе са Косова који улазе у Србију, каже Будимир Ничић.

Срби јужно и северно од Ибра живе у различитим околностима, подсећа градоначелник Грачанице Бранимир Стојановић.

- Док Срби на северу имају могућности да возе са српским регистарским таблицама и возачким дозволама РС, Срби јужно од Ибра то немају. А прописи који су на снази апсолутно не препознају било шта што постоји на Косову и Метохији, дакле систем није прилагођен за ове околности. Често се долази у ситуацију да службеници који спроводе те прописе у страху да не буду кажњени их спроводе ригорозније него што би имало потребе. Прописе треба уподобити како се такве ствари не би дешавале. Не желим да верујем да МУП Србије, нити било која инститиуција жели да отежа Србима живот - каже Стојановић.


Грађани Косова који улазе у Србију осигурање на прелазима плаћају Дунав осигурању, док грађани Србије који улазе на Косово плаћају осигурању Сигуриа које је у власништву Беџета Пацолија. Иначе, представник косовске Асоцијације осигуравајућих друштава за разговоре са српским осигуравајућим друштвима у Бриселу је Рахман Пацоли, брат Беџета Пацолија, потпредседника Владе Косова.

Осим што су ограничени правилима, слобода кретања Србе на Косову бије и по џепу. У пракси то изгледа овако: Србин који живи јужно од Ибра и који има таблице за ознаком КС (договорене у Бриселу, а јужно од Ибра углавном те ознаке имају само Срби) при уласку у централну Србију на прелазу Мердаре мора да плати осигурање од 108 евра за месец дана и не мора да скида таблице. Међутим, ако има таблице РКС
(по којима косовски саобраћајац неће знати да сте Србин) при преласку у централну Србију плаћа 108 евра осигурање и мора да да још 2.000 динара за пробне таблице. Осим тога, њихово коришћење плаћа још 500 динара по дану. Дакле, Србина јужно од Ибра, месец дана боравка у централној Србији кошта најмање 250 евра.

Политичари у мафијашком колу

- Београд и Приштина, односно Борко Стефановић и Едита Тахири још пре више од три године постигли су договор о слободи кретања која се плаћа, али нисмо знали да ће то плаћање трајати оволико дуго. Мислим да је у питању чиста пљачка грађана и Србије и Косова. У питању је "мафијашка" пљачка народа од стране осигуравајућих друштава која се наводно годинама договарају како да реше проблем и лажу народ. Те биће решено у јуну, те у септембру, па у фебруару и тако пуне три године. Политичари све то немо посматрају јер су вероватно поједини и укључени у то мафијашко коло.

Несхватљиво је да су Владе Србије и Косова успеле да постигну договор о такозваној слободи кретања, а да три године не могу да народу омогуће ту исту слободу, него му деру кожу и малтретирају на сваком кораку - каже Будимир Ничић, председник Друштва новинара Косова и Метохије.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

26.08.

2014.

anonymous М.Ј.Ч [нерегистровани] у 22:24

Отписани

У Србији ништа ново, на Косову старе приче - муке по ОТПИСАНИМА. Распирио ветар низ Ибар српски јад и чемер, све од Лаба и Ситнице и отуд од Дренице, па до Мправе једне и друге ,одакле се даље ка граду беломе црни јад Срба с Косова ни у ветру више не наслућује, а камоли у леденим душама оних доброљуба душебрижних за колевком српства. Ни таблице ни пасоши, староставна знамења и завештања, од тога да је Косово Србија и да је Србија и на Истоку и на Западу и да је улазак Србије у ЕУ циљ над свим циљевима, макар и без гаћа и без главе, онда нема ниједне те муке Срба на Косову која би била изнад тог зацртаног задатка и која би угрозила његово писање по диктату учитеља из Брисела.
Све је на Косову отписано, и таблице и пасоши, и језик и песма, и крв је отписана, и душа српска и будућност, и реке и планине, потоци, вододелнице и удолине и развалине...и ви моја браћо и сестре Срби сте отписани. Отписао вас је ”онај” у кога сте се највише клели и Богу молили. И недавно сте му поверовали, а ”он” није умео да удари песницом о сто и каже: доста више. Онда би могло да буде бар неке наде. Сада више нема ничега. Бог је високо а ”он” је много ниско пао. Није се ни повио, није покушао ни да клекне, легао је ...

Одговори
пон

25.08.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 09:47

pljačka i maltretiranja

Ovakav tekst se treba0 p0javiti odavno, a ne onda kada su u to bili uključeni novinari iz Srbije, jer je velika sramota šta nama "srbima" sa KIM radi tzv.majka Srbija. Iz godine u godinu ona nas sve više udaljava od sebe npr.vadjenje lične karte obuhvata dupli odlazak u Leskovac, Niš itd. , zatim da bi srbin sa Kosova i Metohije dobio izvod iz matične knjige (rodjenih na podrucju Prištine) on ode tamo (NIŠ), preda dokumente uz iživljavanje zakažu mu termin možda i za mesec dana, i kada dobije izvod, uz debelo naplacenu taksu, on bude ručno napisan pisanim slovima koja se teško tumače, zamislite to u današnjem vremenu kompjutera i tehnologije.Zatim država Srbija uveliko priča kako je ,,Kosovo deo Srbije" a srbi sa kosova nemaju pravo na SRPSKI PASOŠ a sa druge strane mađari iz Vojvodine iako nisu građani mađarske imaju pravo na MAĐARSKI pasoš, pa vidite gde ima tu pravde i koliko Srtbija brine za srbe sa KIM... i još mnogo ovakvih primera

Одговори
нед

24.08.

2014.

MIKI [нерегистровани] у 01:53

Svala cast

Svaka cast za clanak, trebalo bi cesce pisati o ovome problemu sve dok se neresi i izvrsiti pritisak na vladu kako bi se ovaj problem sto pre resio...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси