Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари из заробљеништва: Фоли се никада није предао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 08. 2014.

Извор: Танјуг

Новинари из заробљеништва: Фоли се никада није предао

Двојица француских новинара које су припадници исламистичке групе Исламска држава (ИС) држали у заточеништву заједно са брутално погубљеним Џејмсом Фолијем, изјавили су да се њихов амерички колега "никада у потпуности није предао својим отмичарима" и да је до краја задржао племенитост упркос великој невољи у којој се нашао.

 

"Он је био човек са великом храброшћу који није имао среће", рекао француском листу "Лекспрес", Никола Енен, који је са Фолијем седам месеци делио заточеничку ћелију.

Он је недељу дана био везан оковима заједно са Фолијем. Како је пренео британски "Гардијан" (Тхе Гуардиан), Енан је рекао да су отмичари према Фолију били окрутнији него према другим затвореницима зато што је био Американац.

"Претрагом његовог компјутера открили су да је његов брат служио у америчкој војсци. Због тога, као и због тога што је био Американац, био је обележен. Постао је врећа за ударање, заиста је добијао тешке батине, али је увек остајао равнодушан", додао је Енен.

Енен, који је у тренутку када су га припадници ИС отели у Сирији писао за француски лист "Ле поен" (Ле Поинт), рекао је америчкој телевизији Еј-би-си њуз да су отмичари Фолија кажњавали више од других и зато што су веровали да је планирао бекство.

Енен је испричао да га је видео снимак убиства Фолија додатно потресао јер је, гледајући га, схватио колико је мало недостајало да га задеси иста судбина. "На пример, ципеле које је носио када је одведен на место погубљења у пустињу, те исте ципеле сам и ја носио. Имали смо свега неколико пари ципела које смо делили", додао је Енен.

Енен је навео и да није могао да не примети Фолијеву храброст коју је показао на видео снимку неколико тренутака пре него што ће му његов убица одрубити главу. "То је неко, мислим то је стваран човек. Многи људи би у таквој ситуацији занемели од престрављености, знајући шта ће им се догодити. Али он је остао усправљен, гледајући напред, говорећи јасним гласом", рекао је француски новинар.

Енен је француској телевизији Канал плус рекао да никада није могао да са прецизношћу одреди порекло његових отмичара, додајући да је ИС састављен од држављана разних земаља, као и да је током заточеништва чуо акценте из свих делова света.

Дидије Франсоа, дописник "Ероп 1" (Еуропе 1), који је био у заточеништву заједно са Фолијем од октобра 2013. до априла ове године када је пуштен на слободу, рекао је да убијени амерички новинар био "изванредан тип" са врло снажном личношћу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси