Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јевтић и Шлумберже: Заштитити новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2014.

Извор: КиМ радио

Јевтић и Шлумберже: Заштитити новинаре

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић и амбасадор ОЕБС-а на Косову Жан-Клод Шлумберже затражили су, након сусрета и разговора у Косову Пољу, да се реши случај нестанка српских новинара Ђура Славуја и Ранка Перенића.

 

Далибор Јевтић је нагласио да је изградња међусобног поверења грађана и институција немогућа све док се не расветле злочини почињени на Косову. Поводом годишњице нестанка новинара у општини Ораховац, Јевтић је навео да медији имају важну улогу у друштву и њихови представници морају бити заштићени.

„Ја сам увек за то да медији имају потпуну слободу у свом раду. Проналажење починиоца или добијање одговора на то шта се десило са несталим новинарима пре 16 година је нешто што ће допринети не само правди и истини, већ и заштити новинарске професије“, казао је Јевтић.

Амбасадор ОЕБС-а на Косову Жан-Клод Шлумберже, изјавио је да је важно да се расветли судбина несталих новинара у општини Ораховац и осудио сваки облик напада на медијске раднике.

„Новинарска професија заслужује велико поштовање. Тужно је што се после 16 година не зна ништа о њима. Такви злочини се, нажалост, дешавају свуда у свету, јуче је убијен новинар у Ираку што је такође јако тужно“, рекао је Шлумберже.

Далибор Јевтић је најавио регионални састанак представника Влада Србије, Црне Горе, Македоније и Косова, у циљу проналажења трајног решења за интерно расељена лица.

Састанак би требало да буде одржан почетком септембра у Приштини.

Јевтић је додао и да косовски судови морају брже да решавају питање узурпиране имовине, да би расељена лица могла да се врате својим имањима. Од полиције, како наводи, очекује бољу заштиту имовине повратника, јер је имовинска безбедност предуслов одрживог опстанка.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси