Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Матић: РРА одобрила промену власништва у Б92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2014.

Извор: Привредни преглед, Танјуг, Бета

Матић: РРА одобрила промену власништва у Б92

Председник Управног одбора Б92 Веран Матић изјавио је јуче, након што је Комисија за заштиту конкуренције решила да испита како је дошло до промене власничке структуре у тој компанији 2010, да је то учињено по одобрењу надлежне Републичке агенције за радиодифузију.

 

„Оно што комисија сада испитује је да је поред наше пријаве, коју је РРА одобрила, и наш акционар, компанија Астонко, требало да додатно пријави концентрацију Комисији за заштиту конкуренције", навео је Матић у саопштењу за јавност и додао да Б92, као неко ко није странка у овом поступку, а на основу свог разумевања Закона о заштити конкуренције, сматра да таква обавеза није постојала те очекује да ће и Комисија утврдити исто.

Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак испитивања промене власничке структуре Радиодифузног предузећа Б92 из 2010. године, које је тада купила кипарска фирма Астонко Холдингс Лимитед преко свог истоименог предузећа у Београду. Матић прекјуче није имао коментар на закључак Комисије а Тањугу је изјавио да Комисија треба да ради свој посао. Иначе, у закључку о покретању поступка комисија наводи да су се у периоду од 2006. до 2009. године докапитализације у Б92 спроводиле издавањем нових акција, а најзначајнија је спроведена октобра 2010, након које је, како се наводи, фирма Астонко стекла 85 одсто власништва у Б92.

Промена власничке структуре није пријављена Комисији за заштиту конкуренције, нити је испитана, што је законска обавеза, наводи се у закључку и додаје се да је Комисија упозната са проблемом недовољне транспарентности власништва у српским медијима. Тај се проблем, објашњава се, манифестује регистровањем привредних друштава у иностранству како би се она касније појавила као оснивачи домаћих друштава која постају власници домаћих медија, а с циљем да се прикрију прави власници.

Без одобрења комисије такве куповине медија могу довести до стварања или јачања доминантног положаја, чиме се конкуренција на тржишту медија може значајно ограничити, нарушити или спречити, констатује се у закључку. Укохко се у постуку утврди да је до концентрације дошло без одобрења комисије, што је иначе прописано законом, она може да наложи учесницима да поделе привредно друштво, отуде акције или уделе, да раскину уговор или предузму неке друге радње како би се успоставило стање пре настале концентрације, наведено је у саопстењу.

Председник Савета Регулаторног тела за електронске медије Горан Караџић није јуче желео да коментарише оцену из извештаја Комисије за заштиту конкуренције да је то тело прекршило Закон о радиодифузији када је одобрио промену власништа у Радиодифузном предузећу Б92. Он је рекао да не жех то да кометариште док је поступак у току.

Мали: Немам власничког удела у Б92

Градоначелник Београда Синиша Мах одбацио је јуче тврдњу медија да је власник 22 одсто Радио телевизије (РТВ) Б92. ,Апсолутно није тачно. Не знам одакле вам то, свакаква питања сам чуо, ах то још нисам", рекао је Мах новинарима у Београду на питање да ли је тачно да је власник 22 одсто удела РТВ Б92.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси