Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пореска управа гуши слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 08. 2014.

Аутор: И. Н. - М. Н. Стевановић Извор: Данас

Пореска управа гуши слободу медија

Казна од укупно пет милиона динара са каматом, коју је Пореска управа одмерила Данасу према закону о запошљавању инвалида, већ неколико дана изазива реаговања не само на нашем сајту, кроз личне контакте чланова редакције и у телефонским позивима. Јуче су се саопштењем у коме се поступак Пореске управе осуђује огласили Српски ПЕН центар и Либерално-демократска партија.

- Српски ПЕН центар је запрепашћен поводом исхитрене и драконске одлуке Пореске управе којом је дневни лист Данас кажњен са преко пет милиона динара због непримењивања закона о запошљавању особа са инвалидитетом - наводи се у саопштењу ПЕН центра.

У саопштењу ПЕН центра наводи се да та асоцијација „најоштрије осуђује ову одлуку јер се њоме доводи у питање опстанак дневног листа Данас и угрожавају радна и људска права његових новинара и сарадника“. 

- Ова одлука Пореске управе представља гушење слободе медија у Србији, утолико пре што проистиче из закона који се врло селективно примењује. Када се изрекне оваква казна једном дневном листу, онда ту није реч о примени закона. Читав случај постаје још апсурднији када се има у виду да су у листу Данас запослене већ две особе са инвалидитетом и то не по сили закона већ зато што је редакција листа Данас сматрала да су им ти људи потребни због своје стручности и професионалност. Тако да је кажњавање Данаса због тога што су особе са инвалидитетом примили пре ступања на снагу поменутог закона представља обесмишљавање и закона и законске процедуре - каже се у саопштењу.

Додаје се да „Српски ПЕН центар захтева од Пореске управе, Министарства финансија и Владе Републике Србије да хитно преиспитају и укину ову пресуду која може да угрози несметан рад једног од најугледнијих српских дневника“ уз позив јавности да „подрже лист Данас и слободу штампе у Србији која не може бити доведена у питање под било којим изговором“.
И на сајту Либерално-демократске партије осуђује се поступак Пореске управе као „безобзиран удар власти на независно новинарство“.

- Либерално-демократска партија подржава спровођење закона у свим друштвеним областима, али не може да подржи селективно тренирање строгоће државе на медијима који имају критички однос према власти. Казна од пет милиона динара за дневни лист „Данас“ представља јасну поруку власти да сви медији који буду имали критички однос према ономе што Влада ради морају да буду ућуткани - објављено је на сајту ЛДП.

Наглашава се, такође, да „док десетине фирми које се налазе под заштитом државних функционера и уживају повлашћен положај у пословима са државом, дугују милијарде динара на име пореза и невраћених кредита, власт овим потезом жели да на најбезобзирнији начин удари на независно новинарство“. 

Да се контроле о примени закона о запошљавању инвалида врше врло селективно, Данасу је потврдило више привредника који кажу и да то није једина област у којој је неизвесно како ће државна администрација да протумачи конкретна решења у фирмама. 

Ми смо то желели и да проверимо из чињеница па смо од Пореске управе пре шест дана затражили информацију о томе колико је средстава по закону о запошљавању особа са инвалидитетом, у прошлој и овој години, уплаћено у буџет, колико по основу „пенала“ а који је укупан износ пристигао по изреченим казнама.

Интересовало нас је и која је намена тако прибављеног новца, колико послодаваца је запослило нове особе са инвалидитетом, колико њих плаћа пенале и у ком износу, колико је контрола извршено и на који начин се обављају, као и колико је фирми кажњено, који су минимални, а који максимални износи казни. Али, Пореска управа се о наша питања оглушује. Одговоре још чекамо. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси