Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За 16 година нису пронађени отмичари српских новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 08. 2014.

Извор: РТВ

За 16 година нису пронађени отмичари српских новинара

Данас ће бити обележена још једна годишњица од отмице српских новинара код Ораховца 21. августа 1998. године, а Канцеларија за Косово и Метохију тим поводом констатује да ни после 16 година нису пронађени отмичари новинарске екипе Радија Приштине, Ђура Славуја и Ранка Перенића.

Такође, нису пронађени ни они који већ две године за редом уклањају обележје које несталим колегама постављају Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ), на путу Велика Хоча - Зочиште у општини Ораховац, где су нестали Ђуро Славуј и Ранко Перенић, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Канцеларија за Косово и Метохију и овом приликом позива међународну заједницу и надлежне институције у Покрајини да поново отворе истрагу и утврде и обелодане истину о злочину који не сме бити заборављен и не сме остати некажњен, као ни остали злочини над новинарима на Косову и Метохији.

"Подсећамо да још увек нису расветљена убиства и отмице Љубомира Кнежевића, новинара приштинског Јединства и дописника Политике, који је отет 6. маја 1999. године код Вучитрна и Александра Симовића, новинара и преводиоца, који је нестао пре тачно 15 година, 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца," наводи се у саопштењу.

Такође, Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини, Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине, а медијског радника Маила Буљевића је 25. јуна 1999. године, недалеко од избегличког центра у Приштини, отела ОВК, додаје Канцеларија за КиМ.

Расветлавање ових злочина и проналажење и кажњавање злочинаца био би значајан корак у враћање поверења у међународну заједницу и покрајинске институције, владавину права у Покрајини и наду да се такви злочини на Косову и Метохији више никада неће поновити, истиче се у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси