Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Провера куповине Б92
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 08. 2014.

Извор: Вечерње новости

Провера куповине Б92

Испитивање промене власничке структуре Радио-дифузног предузећа Б92, које је је купила кипарска фирма „Astonko Holdings“ преко свог истоименог предузећа у Београду, предмет је поступка Комисије за заштиту конкуренције. Председник Одбора директора Б92 Веран Матић није имао коментар, казавши кратко Танјугу да „Комисија треба да ради свој посао“.

У закључку о покретању поступка Комисија наводи да су се у периоду од 2006. до 2009. године докапитализације у Б92 спроводиле издавањем нових акција, а најзначајнија је спроведена октобра 2010, после које је, како се наводи, фирма „Astonko“ стекла 85 одсто власништва.

Промена власничке структуре није пријављена Комисији за заштиту конкуренције, нити је испитана, што је законска обавеза, пише у закључку.

Комисија даље наводи да је упозната с проблемом недовољне транспарентности власништва у српским медијима региструју се фирме у иностранству, да би се потом појавиле као оснивачи домаћ их предузећа, која постају власници медијских кућа, све с циљем да се прикрију прави власници.

Уколико се у постуку утврди да се догодила концентрација власништва без одобрења Комисије, она може да наложи уцесницима да поделе фирму, да отуђе акције или власничке уделе, раскину уговор или предузму неке друге радње како би се успоставило стање пре успостављања концентрације, наведено је у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси