Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Подзаконски акти касне 931 дан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 08. 2014.

Извор: Привредни преглед, Танјуг

Подзаконски акти касне 931 дан

Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) изразила је јуче забринутост због кашњења при доношењу подзаконских аката које сада износи 931 дан и најавила да ће инсистирати на увођењу обавезе да заједно са законом одмах буду усвојени и сви предвиђени пратећи прописи.

 

„Усвајање закона без пратећих правилника, уредби и других подзаконских аката онемогућава њихову пуну примену и ствара правну несигурност и простор за појаву корупције", рекла је потпредседница Управног одбора НАЛЕДа и извршни директор компаније CWS Ана Бмабић.

,Посебно забрињава то што Влада пробија рокове које је себи поставила за доношење аката и просечно кашњење сада је дуже од 900 дана", указала је Бмабић.

НАЛЕД ће кроз Барометар прописа пратити усвајање девет подзаконских аката за три медијска закона.

Код Закона о јавном информисању и медијима биће праћено доношење правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, правилника о документацији која се прилаже у поступку регистрације медија и правилник о иностраним дописништвима.

НАЛЕД подсећа да је за њихово усвајање остало мање од три месеца. Када је реч о Закону о електронским медијима, пажња ће бити усмерена на усвајање стратегије развоја медијске услуге радија и аудиовизуелних медијских услуга, као и обрасца пријаве на јавни конкурс (до истека рока остало мање од 180 дана).

Код Закона о јавним медијским сервисима, Барометар прописа пратиће доношење акта о поступку именовања чланова управних одбора јавних медијских сервиса, уредбе о начину прикупљања података обвезника плаћања таксе, правилника о конкурсу за избор кандидата за чланове Програмског савета (рок истиче за мање од три месеца), као и уредбе о начину преноса буџетских средстава за рад РТСа и РТВа (није предвиђен рок).

Барометар прописа НАЛЕДа прати рад ресорних министарстава и Скупштине на 502 подзаконска акта. До сада је усвојено свега 85, док је по истеку рока на снагу ступило њих 226 (просечно кашњење 229 дана). „И што је посебно проблематично јесте што касни доношење сваког трећег подзаконског акта, а просечно кашњење износи чак 931 дан", наглашава НАЛЕД у саопштењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси