Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Браво, милицијо!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 08. 2014.

Извор: Данас, коментар

Браво, милицијо!

Српска полиција је успела да учини несвакидашњи подухват - пронашла је човека осумњиченог да је у саобраћајној несрећи на Бранковом мосту усмртио младића. Није га, додуше, ухапсила, јер се тренутно налази у бекству у Турској.

Руку на срце и без ироније, сваки решен случај је успех и полиција заслужује похвалу. Међутим, да ли је медијска гунгула била неопходна? Лука Јовановић (21) је погинуо 25. јула на Бранковом мосту у Београду.

Усмртио га је возач „мини кантримена“. Бранков мост је, иначе, покривен сигурносним камерама, али је полицији било потребно готово месец дана да на основу снимка открије ко је починилац. Од потраге су готово одустали, да се Лукином оцу, који је тражио правду за свог сина, нису придружили грађани на мосту, а потом и медији, тражећи од полиције да ради свој посао. Услед притиска јавности, случају се приступило озбиљније. 

После вишедневног најављивања министра Небојше Стефановића „да смо на трагу осумњиченом, само што га нисмо ухватили, више о томе у понедељак...“, уследила је нова представа.

Конференција за новинаре, директно преношена на телевизији, посвећена огромном успеху полиције (која је само радила свој посао и пронашла осумњиченог за убиство у саобраћајној несрећи), те надљудским напорима „стотине и стотине полицајаца који су прегледали хиљаде минута снимака“. Захвалност свима који су допринели решавању случаја... Да ли је овај ТВ шоу заиста био неопходан? Очигледно да јесте, зарад политичких поена.

Мада, не би то требало да чуди, јер сетимо се како је претходни министар полиције Ивица Дачић као огроман успех представио враћање украденог бицикла власнику. Донекле је то било и симпатично, али од људских трагедија, попут убистава Луке Јовановића и Тијане Јурић, заиста не би требало да се праве медијски, а поготово политички спектакли, зарад рејтинга власти. 

Из претходних случајева могла би да се извуку бар два питања: да ли за свако нерешено убиство јавност мора да протестује не би ли „погурала“ полицију и да ли ће, након сваког решеног случаја, ресорни министар правити фешту и представу за јавност? Надамо се одречним одговорима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси