Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од септембра нема ТВ претплате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 08. 2014.

Аутор: Љ. Малешевић Извор: Дневник

Од септембра нема ТВ претплате

Кад грађани Србије плате јулски рачун за струју, на којем је и 500 динара за ТВ претплату, од септембра те ставке више неће бити. Но, они који нису измиривали претплату, још увек не могу бити сигурни да ће им дуг бити опроштен.

До сад је РТС поднео 8.400 тужби, а да ли ће наредних недеља или месеци и то учинити против осталих дужника не зна се. Надлежни из РТС-а су недавно изјавили да ће тужити све, дакле чак 70 одсто корисника.

Но, РТВ претплата се на основу Закона опет враћа од почетка 2016, али ће се уместо уз уплатницу за струју, плаћати директно на рачун РТС-а или РТВ-а, а мерило ће и даље бити власници струјомера.

ТВ такса ће се плаћати на рачун Управе за трезор, а по закону не може бити виша од 500 динара. Јавни медијски сервис мора да сваком обвезнику до краја године достави 12 образаца за таксе, а грађа ни да је плате до петог у месецу за претходни.

Од новца наплаћеног на територији Војводине РТВ-у ће остајати 70 одсто, а 30 је намењено РТС-у. За неплаћања ТВ таксе та два медијска јавна сервиса покретаће поступак наплате и обрачунавати камату и даље ће постојати могућност ослобађања обавезе плаћања ТВ таксе за физичко лице са стопостотним телесним оштећењем, трајно глува или слепа лица, кориснике новчане социјалне помоћи, пензионере с минималном пензијом, власнике више електричних бројила.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси