Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари и „новинари”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 08. 2014.

Аутор: Милан С. Прелић Извор: Ало

Новинари и „новинари”

Једно од златних правила новинарства каже да никада и ни под којим околностима не смеш да оптужиш невину особу. То новинари не раде.

 

За разлику од „новинара”, који су за убиство на Бранковом мосту оптужили Снежану Дивац. Поигравање таквим стварима није новинарство. Таква манипулација може да се схвати само и једино као наручени посао или апсолутна будалаштина. Или као обоје истовремено, али не и као новинарство.

Ипак, код нас се такве ствари редовно дешавају. Нажалост. Код нас је нормално написати да је неки политичар имао секс са својим сином. Нормално је направити фотомонтажу са председником који у грудима има забијен глогов колац.

А нормално је зато што у Србији, очигледно, нико нема ни воље ни жеље да очисти медијску сцену. У Србији медије оснива ко стигне. Најчешће се као мотив помињу прање пара и одрађивање прљавих послова на брзака, а у таквим околностима је најнормалније да се пласирају спин приче и износи прљав веш и тамо где га нема. Да се људи черече због ствари које нису урадили.

Да се невини развлаче и блате. Зато смо и дошли у ситуацију да је новинарима данас проблематично да кажу чиме се баве. Због „новинара” смо ми који се бавимо овом професијом сви стављени у исти кош, али то некоме одговара. И то је веома опасно. Зато је неопходно велико чишћење.

Зато су нам потребна и новинарска удружења која неће само осуђивати поступке попут горепоменутих. Зато нам је потребна и држава. Па да се новинарство врати новинарима. Ако то, уопште, икоме и треба и одговара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси