Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо новинар Здравко Ранковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2014.

Извор: Блиц, Бета

Преминуо новинар Здравко Ранковић

Оснивач, власник и уредник приватне издавачке куће "Колубара", ваљевски новинар Здравко Ранковић, умро је после дуже болести у 70. години. Годинама је радио у Радио Ваљеву, чији је био директор и главни уредник, а са тог места смењен је 1992. године из политичких разлога. Учествовао је у оснивању Агенције "Ваљевац" у оквиру које је, у мају 1994, покренут независни месечник Ревија "Ваљевац", која је од јануара 1996. променила име у Ревију "Колубара". До сада су изашла 244 броја тих новина.

 

Покретач је и уредник годишњака Велики народни календар "Колубара", до сада је изашло 25 књига тог завичајника. Изашле су и три, од планиране четири, књиге Биографског лексикона Ваљевског краја са око 1.800 животописа знаменитих личноси. Издавачка кућа "Колубара" је до сада издала укупно 59 књига.
 
Две последње, припремане у поодмаклој болести, друго су издање "Ваљевки", које је промовисано у Центру за културну деконтаминацију у Београду, као и "Први ваљевски гимназијалци" о ђацима угледне школе из 19. века међу којима су били филозоф Брана Петронијевић и владика Николај Велимировић. Један је од оснивача Локал преса, са седиштем у Крагујевцу, удружења које окупља локалну штампу.

За свој новинарски рад добио је више награда, добитник је и годишње награде за новинарство Града Ваљева. Био је први дописник Новинске агенције Бета, од почетака њеног рада до краја 2001, када му је здравље било озбиљно нарушено.

Сахрана новинара Здравка Ранковића биће обављена у понедељак, у 14.30, на Новом гробљу у Ваљеву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси