Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Богићевић није пријавио трансакцију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 08. 2014.

Аутор: И. Н. Извор: Данас

Богићевић није пријавио трансакцију

Београд - Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак испитивања продаје друштва Политика новине и магазини (ПНМ) руској фирми Ист медија група, повезаној са шабачким концерном Фармаком МБ, наводи се у саопштењу за јавност које је објављено на сајту Комисије. „Комисија ће испитати да ли је продаја ПНМ извршена у складу са Законом о заштити конкуренције, као и да ли су се стекли услови за продају дела власништва“, наводи се у саопштењу.

 

Наиме, та институција је претпоставила да је Фармаком МБ, чији је власник Мирослав Богићевић, преко повезаног друштва Ист медија група, куповином 50 одсто удела у ПНМ-у од немачког ВАЦ-а (Westdeutsche allgemeine Zeitung Mediengruppe), стекао заједничку контролу над тим друштвом, а да није пријавио концентрацију, на шта је обавезан законом. Уколико буде утврђено да за концентрацију није издато одобрење, Комисија може да раскине уговор, отуђи акције и успостави стање пре концентрације.

С обзиром на јавно доступне информације, Комисија је очекивала да потенцијални власник пре стицања својине над акцијама пријави намеру и затражи сагласност атимонополске комисије, али се то није догодило. „Комисија је ипак, без одлагања, од дана регистрације промене члана друштва у Агенцији за привредне регистре предузела бројне активности у вези са предметном трансакцијом, у складу са надлежностима утврђеним Законом.

Комисија је на основу јавно доступних информација и резултата добијених након предузетих активности, основано претпоставила да је постојала обавеза друштва Концерн Фармаком М.Б. Шабац да пријави предметну концентрацију“, наводи се на сајту и додаје да ће Комисија у поступку утврдити чињенично стање и испитати да ли је у конкретном случају поступљено супротно одредбама члана 61 и 63 Закона. Комисија ће такође испитати да ли су се стекли услови за примену мере деконцентрације из члана 67 Закона, као и мере заштите конкуренције из члана 68 став 1 тачка 4 Закона. Подсетимо, немачка медијска групација ВАЦ је у марту 2012. упутила понуду Политици ад, као другом сувласнику друштва Политика новине и магазини, да по праву прече куповине откупи његов удео за 4,7 милиона евра.

Политика је потврдила да је обавештење о намери ВАЦ-а примила, али то право није искористила. Иначе, ВАЦ је удео од 50 одсто у Политици стекао по основу заједничког улагања у оквиру којега су основали предузеће Политика новине и магазини, где су обе стране имале по 50 одсто власничког улога.

Свој удео у новооснованом друштву ВАЦ је пренео на своје повезано правно лице Ost holding GmbH из Беча, преко кога је средином 2012. закључио уговор о купопродаји свог удела у ПНМ са Ист медија групом из Москве. Комисија је утврдила да је руска фирма куповином стекла власништво над 50 одсто удела у ПНМ.

Такође, Комисија се бавила и статусом купца, па је утврдила да је Ист медија група основана у јануару 2012. са оснивачким капиталом од 10.000 рубаља. Као оснивач и стопостотни власник регистрован је Александар Трбовић, а као генерални директор Урош Стефановић. Комисија је, међутим, на основу незваничних података утврдила да су та лица повезана с Фармакомом и његовим власником Богићевићем. Комисија наводи и да је према купопродајном уговору, купац ВАЦ-у исплатио четири милиона евра и да ће 1. децембра 2014. године исплатити још 700.000 евра, плус договорену камату.

 

Антрфиле: Непознато

„На крајње прецизне упите, Комисија је, углавном, добила непотпуне или недовољно јасне одговоре, тако да не располаже директним доказима који упућују на повезаност купца с друштвом Фармаком, што ће Комисија утврдити током испитног поступка“, наводи се и закључку о покретању поступка утврђивања концентрације у Политика новинама и магазинима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси