Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тражим 40 година, без помиловања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 08. 2014.

Аутор: Б. Вучковић Извор: Блиц

Тражим 40 година, без помиловања

СУБОТИЦА - Мирјана и Игор Јурић, родитељи убијене девојчице Тијане, размишљају да ангажују адвоката који би помогао тужиоцу да монструм Драган Ђурић добије максималну казну затвора. Само 40 година и без помиловања. Свака друга казна за нас је неприхватљива. Не желим ни да помислим да може бити другачије каже Игор Јурић за “Блиц”.

 

Он додаје да су их поједини медији толико узнемирили изношењем детаља смрти њихове ћерке да су ужаснути. Поједини медији су објавили стравичне детаље. Ужаснути смо, не схватамо кога то може да интересује и да ли уопште неко ко је родитељ може да прочита тако нешто. Да ли баш мора да се зна сваки детаљ пита Игор Јурић, и додаје да је у великој недоумици шта да ради и чак размишља о тужбама против три медијске куће. Људи из тих медија су и на телевизији хладнокрвно износили детаље.

То прелази границе моралних норми, нема смисла. Добио сам обећање да се то неће поновити, али друштво мора да обрати пажњу ко и како пише, ко је новинар. Не сме се дозволити да се дете блати, да пати чак и после смрти скрхан је Тијанин отац. Последње контакте с полицијом Јурићи су имали у ноћи када им је саопштено да Тијане више нема. Потом су после сахране и заједно анализирали детаље од 26. јула, када је нестала у Бајмоку код терена на Рати, до тренутка када је њено тело пронађено на путу између Светозара Милетића и Чонопље.

Свакодневно се Игор Јурић чује с појединим полицајцима, то су пријатељски разговори јер их је зближила страшна невоља. Званичне информације о доказима и свему што се догодило још није добио, очекује их ових дана. Рекли су ми да ће ме о свему обавестити када буду имали конкретних сазнања каже Јурић. Јурић напомиње да жели да на месту где је нађена Тијанина патика, где је отета, направи капелицу или неко друго обележје које ће чувати успомену на његову девојчицу прелепог гласа, анђеоског лица и осмеха за којим плаче цела Србија.

 “ТИЈАНИН ЗАКОН”

Чим ми време дозволи, покушаћу да оснујем фондацију за несталу децу. Разговарам с људима и о „Тијанином закону“ по коме се не би, када се пријави нестанак детета, чекали законски рокови од 48 сати, већ би се одмах реаговало и потрага би била онаква каква треба да буде. Чак и ако дете самовољно оде, нема везе, само нека га нађу што пре. После свега што се догодило желим да се промени свест нашег друштва. Нека из ове страшне трагедије барем нешто добро испадне каже Јурић.

 ТУЖБА АКО НАСТАВЕ ТУРНИР

Чуо сам да ће спортски турнир у Бајмоку, који је због Тијаниног нестанка прекинут, бити настављен. У случају да тако буде тужићу Месну заједницу Бајмок и организаторе јер обезбеђење није било адекватно и точио се алкохол. Урадићу то и ове и следеће године и све док не буду турнир организовали како треба, да свако дете у околини буде безбедно каже Игор Јурић.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

14.08.

2014.

Постиђени колега [нерегистровани] у 12:06

Новинарске хијене и даље

Новинарске хијене настављају да черече живу рану овог несретног оца, и после сахране његове убијене ћерке.
Боже, шта све нису објавили, колико су монструозности ставили на насловне стране! Само да повећају тираж!
Срамотно!
Нечасно!
Због таквих, већина новинара се овох дана стиди што се баве овом професијом.
Али, није крај медијској експлоатацији туже несреће.
Медији настављају и после сахране, да замајавају служену јавност, размим причама.
Једна, од тих је и прича несрећног оца који тражи казну за убицу од 40 године, без права на помиловање.
Опет манипулација!
У Кривичном законику РС не постоији таква казна. Највиша казна је 40 година. Помиловање се не помиње. Кривични законик, опет, каже да сваки правосанажно осуђени има право, после издржане две тре
две трећеине казне, да преда суду молбу за пуштање на условни отпуст. Суд доноси одлуку за сваки појеиначни случај, узимајући у обзир понашање осуђеног и мишљење службе поступања завода за извршавање кривичних саниција.
Помиловање је нешто друго- то је акт милости шефа државе, да некоме у целости, или један део опрости казну.
У закону, дакле, не постоји казна без права помиловања, односно права на условни отпуст. То постоји у америчким филмовима, а они који пуне ступце новина износећи често измишљене детаље тешке смрти Тијане Јурић, требало би макар да прелистају КЗ и Закон о кривичном поступку. Мање би лупали глупости, а можда би и мање манипулисали јавношћу, користећи несрећу једне породице.
Боже опрости им, не знају шта раде, Боже подај мир страдалој Тијани Ђурић, Господе дај снаге Тијаниним родитељима да поднесу страшну бол!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси