Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари напоље, улазе порезници
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2014.

Аутор: Бране Карталовић Извор: Политика

Новинари напоље, улазе порезници

Због смањења трошкова закупа пословног простора, градска Пореска управа ће се уселити у зграду у Улици Бранка Радичевића 9, где готово три деценије ради редакција недељника „Крагујевачке”

Крагујевац - Наредних месеци, приватне фирме које се баве превозом и селидбама имаће пуне руке посла, будући да је Градско веће, пре два дана, донело одлуку о рационалнијој употреби пословног простора којим располаже овдашња локална самоуправа.

То, практично, значи да ће многе градске службе морати да се иселе из „својих” канцеларија већ до краја године, та ће судбина снаћи и поједине крагујевачке приватне фирме које су бесплатно користиле простор, а неким јавним предузећима селидба следује догодине.

План је да се град, најкасније до краја 2015, ослободи трошкова на име закупа пословног простора, за који је током претходних година издвојио стотине хиљаде евра. Прва „на удару” је зграда у улици Бранка Радичевића 9. Из ње ће, за месецдва, морати да се исели Секретаријат за образовање, културу и информисање, као и Завод за заштиту споменика културе, који је ту премештен силом прилика, пошто је објекат у Великом парку, а који је ова установа годинама користила, својевремено проглашен за небезбедан.

За запослене у поменутој служби и установи град је обезбедио „нови” простор у згради Пољопривредне станице у улици Цара Лазара, који сада користи градска Пореска управа, а због које се и врши цела ова „преметачина”. У Градском већу кажу да је Пореска управа коначно морала да добије адекватан простор, пре свега зато што обавља важан посао наплате пореза на имовину који се однедавно третира као „кључни чинилац” консолидације буџета и посрнулих јавних финансија.

- Архив Пореске управе биће смештен у подруму зграде у улици Бранка Радичевића, а на два спрата биће размештени чиновници, стари и, условно речено, нови, које ћемо преузети из градске администрације. Бираћемо најбоље, пошто нам је наплата пореза на имовину важна ставка. Ко не буде задовољио, постаће кандидат за технолошки вишак.

Свако од запослених одговараће за своје предмете, радићемо као у некој приватној фирми која се бави вођењем књига - објашњава Небојша Васиљевић, члан ГВ за инвестиције и развој. Комесаријат за бригу о социјално угроженим лицима, који се сада налази у улици Цара Лазара, добиће простор у новим зградама у Старој радничкој колонији, где ће бити и нова адреса издавачког предузећа „Кораци”, које још обитава у згради у улици Бранка Радичевића.

Све градске службе и установе биће збринуте, једино ће без простора остати редакција недељника „Крагујевачке”, која се готово три деценије налази на истој адреси - Бранка Радичевића 9. Уколико ни град ни пословодство приватне фирме која издаје „Крагујевачке” не реше овај проблем, Крагујевац би могао да остане без својих јединих новина. - У граду који се, позивајући се на Димитрија Давидовића, хвали да је колевка српског новинарства, ових дана се приводи крају екстрадиција новинара из здања које је било само њихово.

Када је пре непуне три деценије саграђена и усељена, зграда у Бранка Радичевића 9 словила је за Дом новинара, будући да је подигнута углавном нашим парама и сто посто нашом заслугом. Кад то кажем, мислим и на колеге из Радио Крагујевца, са којима и данас делимо простор у том објекту - објашњава главни уредник „Крагујевачких” Мирослав Јовановић.

Поступак приватизације одредиће судбину читавог ЈП Радиотелевизија Крагујевац, а најкасније до краја 2015. ЈКП „Водовод и канализација” мораће да се исели из свих објеката које данас користи.

У две зграде у центру града уселиће се друге градске службе, за које локална самоуправа годинама скупо плаћа закуп пословног простора у Дому самоуправљача и на другим местима. У међувремену би у старој индустријској зони града требало да буде завршен Техничкооперативни центар, као будуће седиште „Водовода”.

Кирија од милион евра

Само за закуп зграде у којој се некада налазио „Дуванпромет”, такође у улици Бранка Радичевића, а у којој су већ осам година смештени Секретаријат за имовину и инвестиције, однедавно и Комунална полиција, град је издвојио 384.000 евра (4.000 евра месечно).

Још драстичнији пример нерационалног трошења буџетских средстава односи се на коришћење објекта у Змај Јовиној улици. Од 2005. град је на рачун власника те зграде, у којој је све до фебруара ове године била смештена централна градска амбуланта, уплатио више од милион евра (месечна кирија 10.000 евра).

Коментари (1)

Остави коментар
сре

13.08.

2014.

Крагуј [нерегистровани] у 11:23

Верко откачио новине без читалаца

Све градске службе и установе биће збринуте, једино ће без простора остати редакција недељника „Крагујевачке”, која се готово три деценије налази на истој адреси - Бранка Радичевића 9. Уколико ни град ни пословодство приватне фирме која издаје „Крагујевачке” не реше овај проблем, Крагујевац би могао да остане без својих јединих новина. - У граду који се, позивајући се на Димитрија Давидовића, хвали да је колевка српског новинарства, ових дана се приводи крају екстрадиција новинара из здања које је било само њихово.
----
"Крагујевачке" нису на тзој адреси "готово три деценије", већ од половине маја 2009. године, када је приватно акционарско предузеће "Јавност" почело да издаје тај крагујевачки недељник уз велику подршку, па и финансијску, Верка Стевановића и локалне власти. Просторије које су користили, по веома повољним условима, власништво су Радио-телевизије Крагујевац, за коју градски буџет годишње издваја скоро 100 милиона сваке године. Не сумњамо да ће приватно предиузеће "Јавност" успети да закупи простор за редакцију, пошто је цео Крагујевац излепљен плакатама које обавештавају да се издаје пословни простор, и то за багателу. Или, аутор текста мисли да приватна новина има право да користи бесплатно пословни простор, позивајући се на прошла времена, када је, у доба Тита, самодоприносом, изграђена зграда у коју је смештена локална информативна кућа, под ингеренцијом тадашњег ССРНЈ. Било и прошло. Тражили смо капитализам, добили смо га. А у тражењу капитализма и блађењу социјалистичког самоуправљања предњачили су и старији редакције "Крагујевачких", да би над оним за шта су се деведесетих залагали, кукали, данас, када су стигли до пензије.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси