Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наставља се истрага у случају "Ћурувија"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2014.

Аутор: Д.Чарнић Извор: Политика

Наставља се истрага у случају "Ћурувија"

Тужилаштво за организовани криминал током ове седмице наставља допуну истраге у случају убиства Славка Ћурувије, коју је наложио суд, када је укинуо подигнуту оптужницу против четворице окривљених. Како сазнајемо, у тужилаштву је јуче саслушана као сведок Александра Радојичић, а за данас су планирана саслушања Драгана Карлеуше и Лазара Јанковића.

 

Планирано је да јуче буду саслушани и Веселин Лечић, бивши функционер ЈСО, и Бранко Важић, бивши начелник једног одељења у београдском ДБ, чије је прво саслушање прекинуто када је позлило адвокату Зори Добричанин-Никодиновић, али се они нису одазвали.

Како сазнајемо, тужилаштво је позвало и сведоке који нису на листи оних чије је саслушање тражио суд, када је укинуо оптужницу. Саслушања су заказана у току летње паузе, због чега су браниоци прекинули годишње одморе. Према информацијама до којих је „Политика” дошла, тужилаштво још није дало налог за вештачење које треба да утврди да ли је у Ћурувију пуцано из „шкорпиона” са пригушивачем.

У допуни истраге треба да буде обављено и вештачење повреда које је тада задобила Бранка Прпа. После два укинута решења о продужењу притвора Ратку Ромићу и Милану Радоњићу, Виши суд је и трећи пут донео истоветно решење. Овога пута, према речима Зоре Добричанин-Никодиновић, образложење за продужење притвора односи се на запрећену казну која може бити већа од десет година.

Претходно је Апелациони суд више пута укинуо решење Вишег суда о притвору, које је било образложено узнемирењем јавности, јер би се пуштање на слободу, по оцени суда, у медијима могло протумачити као најава ослобађајуће пресуде. Апелациони суд је навео да је такав разлог неразумљив и да је притвор мера обезбеђења присуства и не може бити тиме прејудицирана коначна одлука суда о кривици и кривичном делу.

Такав закључак, сматра Апелациони суд, био би у супротности са претпоставком невиности, законом и Уставом. Пошто је Виши суд овога пута одлуку о продужењу притвора образложио висином запрећене казне, одбрана је још једном уложила жалбу, а одлука Апелационог суда се очекује.

Подсећамо, Кривично ванпретресно веће Посебног одељења Вишег суда у Београду није потврдило оптужницу за убиство Ћурувије, већ је вратило предмет у фазу истраге, сматрајући да је потребно испитати одређене сведоке, обавити судскомедицинска вештачења, као и допунско балистичко вештачење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси