Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бране се од оснивача
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 08. 2009.

Извор: Глас јавности

Бране се од оснивача


СУБОТИЦА - Четврту годишњицу излажења Буњевачке новине обележиће у одбрани „незаконитог преузимања ове установе од једног дела Буњевачког националног савета“.

Тако је јуче саопштено на прес-конференцији овог гласила које последњих месеци ажурно и савесно информише о политичким потресима у овој, после Мађара, најмногољуднијој мањинској заједници у Суботици.

- Одбили смо да пласирамо текстове које су нам достављали аутори са прорадикалским ставовима, а и већина чланова УО НИУ Буњевачког информативног центра на то није пристајала. И ми и „Буњевачка матица“, КУД „Буњевка“, Удружење грађана „Буњевачко коло“ из Сомбора, али и Буњевачка странка Војводине, опирали су се притисцима да пишемо „по наруџби“. Због свега тога, Национални савет одлучује на 31. седници да БИЦ очисти од непослушника, распушта наш Управни одбор и именује другог председника тражећи од нас некакву ревизију рада за прошлу и план за ову годину. Ми ни од чега нисмо бежали, то су могли урадити и раније, али сада је, изгледа, место директора и главног и одговорног уредника БИЦ-а неком запало за око. Биће да је тај неко човек који је променио бар десетак политичких странака, који сада ради у Новом Саду, а ето, хтео би да се „ухлеби“ у Суботици. После свега, затражили смо заштиту од покрајинског секретара за информисање Ане Томанове и секретара за управу и националне мањине, јер нас, гле ироније, угрожава - оснивач - изјавила је јуче на прес-конференцији Сузана Кујунџић-Остојић, директор и главни и одговорни уредник Буњевачких новина.

Председник Националног савета Буњеваца Никола Бабић изјавио је за наш лист да није тачна тврдња да неко жели смену уредништва, већ се само ради о поштовању Статута и Пословника о раду.

- Ми смо њихови оснивачи и свог чеда се не одричемо, али они морају да раде по прихваћеним прописима. Тврдње да доносимо одлуке незаконито, да немамо кворуме и слично нису тачне, јер по одлуци Владе Србије можемо да радимо и када неко поднесе оставку, до конституисања новог савета. Ми, једноставно, БИЦ не дамо, јер смо га осмислили и основали и он ће бити наш без обзира шта о нашим одлукама и ставовима мислили појединци - изричит је Никола Бабић, председник Националног савета Буњеваца.

С. Сич

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси