Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Амандмане свима на извол'те
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2014.

Аутор: П. К. Извор: Дневник

Амандмане свима на извол'те

Организација „Транспарентност Србија" предложила је амандмане на 12 чланова Предлога закона о јавном информисању и медијима, који је у скупштинској процедури, позивајајући посланике да их искористе, чиме би се обезбедио бољи увид у изворе финансирања медија.

 

Послали су их свим посланичким групама и поручили парламентарцима да их могу користити као своје, у истом или измењеном облику.

Како наводе у „Транспарентности", амандмани се углавном односе на питања у вези с борбом против корупције, мада се предлажу и измене закона које се односе на друга питања. 

Програмски директор те организације Немања Ненадић каже да предложене измене предвиђају јавност извора финансирања медија и тичу се могућих утицаја на уређивачку политику.

Најбитнија ствар због које смо предложили амандмане тиче се могућих утицаја на уређивачку политику који произлазе, не из самог власништва и државног финансирања већ из околности да неки издавач има доминантно финансирање из једног извора или значајне позајмице и поклоне који му омогућавају рад, а то би требало да буде познато, као и подаци о власничкој структури и финансирању из буџета и других јавних извора, истиче Ненадић.

Каже да се други сет амандмана тиче доделе новца за финансирање медија на конкурсима и ван њих, а да је „Транспарентност" предложила да се подаци о томе објављују на интернет страни органа који додељује новац. 

И Удружење новинара Србије проследило је свим посланичким групама амандмане на Предлог закона о јавном информисању и медијима и Предлог закона о електронским медијима.

УНС тражи да законом о јавном информисању и медијима буде прописана обавеза да општине и градови обезбеђују за пројектно финансирање јавног интереса у области информисања најмање два процента буџета. Изузетно, за градове веће од 300.000 становника, тај проценат не сме бити мањи од процента.

УНС неће дати подршку медијским законима ако тај амандман не буде прихваћен, а такође тражи да законом буде прописана обавеза да издавачи пријављују Регистру медија донације из земље и иностранства.

За УНС је неприхватљива одредба у Предлогу закона о електронским медијима по којој би Регулатор преузео неке од надлежности Савета за штампу као саморегулаторног тела, чиме би довео у опасност слободу изражавања и био супротан европским стандардима у овој области.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси