Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да сте плаћали претплату, РТС би био бољи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 07. 2014.

Аутор: Светлана Палић Извор: Блиц

Да сте плаћали претплату, РТС би био бољи

Позната лица РТС сматрају да би програм био бољи да се редовно плаћа претплата, и да би било мање реприза, а више програма који РТС сам производи.

 

Кажу да је такав случај био 2008. године, када је наплата била око 60 одсто, а данас је спала на 25 одсто.

Да би РТС нормално радио, потребно је да наплата буде 80 одсто. Као у сваком домаћинству, ако пара нема морате да штедите на свему, па тако немате новца да купите пренос или да улажете у нешто што није много гледано каже Зоран Станојевић, уредник на РТС.

Он каже да му је жао што људи не схватају шта добијају за тих 500 динара. Кад је пре наплата била коликотолико солидна, РТС је радио серије, организовао Еуросонг. Графике које смо тада, пре шест година, правили користимо и данас, а она треба да се мења на сваке две до три године, каже Станојевић и не даје за право критичарима РТС.

Кад би претплату плаћали редовно, онда би могли да нам кажу да нисмо довољно критични у информативном програму, или да нешто друго не радимо добро. Овако, ми смо као „Железара Смедерево“, финансијски на „тихом ходу“, а радимо као да је стање редовно каже Станојевић.

О разлозима за неплаћање претплате, Оливера Ковачевић, ауторка емисије „Да, можда, не“, каже: У природи свих нас је да желимо што мање да дајемо држави, ако може да се не плате ни струја ни комуналије. Међутим, живот у заједници подразумева да сви о њој морамо да бринемо. Најлакше је упрти прстом на РТС јер он је видљив сваки дан по цео дан, каже Ковачевић.

Главни и одговорни уредник Првог програма Радио Београда Ђорђе Влајић део одговорности види у онима који су јавно позивали на неплаћање претплате. Најмање убедљив разлог је да народ не воли РТС. Да га не воли, не би био најгледанији. Пре ће бити да је реч о грађанској непослушности на коју су позивали политичари незадовољни својим третманом на РТС. Чак су и неки посланици са говорница позивали на неплаћање претплате. А на те се позиве, онда, најлакше накаче они који не желе ништа да плаћају, ни струју ни комуналије, каже Влајић.

Новине медијских закона

Главна новина у сету медијских закона је да ћемо до 2016. уместо претплате плаћати ТВ таксу, на посебној уплатници. Новина је и да РТС неће смети од тако убраног јавног новца да купује комерцијалне програме, као што су филмови, серије или спортски преноси, омогућено је да један власник може да поседује две ТВ станице, уколико не прелазе удео у гледаности, такозвани шер од 35 одсто.

Посланик признао: Не плаћам претплату

Слободан Перић, народни посланик Покрета влашког уједињења, једини је јуче у анкети „Блица“ у Скупштини признао да не плаћа претплату. Рачун примам и већ ми је нарастао на преко 20.000 динара, али једва чекам да ме туже па да их питам шта да им платим кад ја њихову услугу немам.

Ја плаћам Тотал ТВ, и још једну кабловску. Годинама чекам да ме туже па да им објасним зашто не плаћам каже Перић.

Милутин Мркоњић, посланик СПС, изнео је занимљив предлог: „Треба да се подвуче црта и народу опросте дугови“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси