Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Дивљаци” свирају и реже по етру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2009.

Извор: Дневник

„Дивљаци” свирају и реже по етру


Медије на струју даве конфузни државни закони


Притисци на медије су свакодневни, међутим, често остају без реакције јавности, поступци који се воде због напада на новинаре трају дуго, а има и опструкције – показао је извештај о мониторингу за мај–јун Асоцијације независних електронских медија. Сачињен је у оквиру пројекта који су подржали УСАИД и ИРЕКС.

Држави се замера да нема јасну стратегију развоја медијског сектора, што резултира доношењем контрадикторних прописа, што је посебно изражено у приватизацији медија и стварању нестабилног окружења за медијско тржиште. Приметне су и кампање које поједини медији систематски воде против других, а то што они често имају крајње нејасну власничку структуру и финансирање, отежава да се утврди ко заправо стоји иза напада.

У примени Закона о радиодифузији није било већих неправилности, но проблем је у томе што Савет Републичке радиодифузне агеницје и даље ради у крњем саставу, пошто Скупштина још није изабрала нове чланове на упражњена места.Констатовано је и да су „неприватизовани медији у правном вакууму, који их чини посебно рањивим и зависним од политичке и воље надлежних органа. Они им могу одузети дозволе, јер су на то овлашћени постојећим прописима“.

У мају и јуну легални емитери су били нарочито незадовољни неефикасношћ у надлежних агенција, РРА-е и Републичке агенције за телекомуникације, које нису очистиле етар од “дивљака” и станицама с дозволом омогућиле да право емитовања користе несметано. Од 151 фреквенције коришћене без дозволе, од 1. септембра 2008. до априла ове године ослобођена је тек трећина, односно 55.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси