Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Филму нула од медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2014.

Аутор: Т. Њежић Извор: Блиц

Филму нула од медија

У Скупштину Србије стигла су и три медијска закона о којима ће се од данас расправљати. Њихово доношење имаће последице по важну делатност културе - кинематографију.


Весна Марјановић, председник Скупштинског одбора за културу, каже: У досадашњим законским решењима била је одредба по којој РТС треба да одваја 1,5 одсто од претплате за област кинематографије, што је и логично.

То се годинама није поштовало, али је значило законски основ да се права реализују. Сада се укида, а од 2016. године се уводи такса која ће се директно плаћати јавном сервису, без посредника (какав је претходних година био ЕПС, који је за ту услугу наплаћивао провизију, прво осам одсто, а онда три).

Али, у оквиру таксе нема процента намењеног кинематографији.

По новом закону такса ће се користити само за основну програмску делатност јавног сервиса. А да ли је филм део те основне програмске делатности?

По Закону о кинематографији донетом 2011, подсећа Весна Марјановић, било је предвиђено да се 20 одсто од прихода који оствари РРА и 10 од прихода РАТЕЛ-а уплаћује у Филмски центар Србије за развој кинематографије.

АНЕМ (чији је председник био Саша Мирковић) се на те одредбе жалио Уставном суду наводећи да средства која РРА и РАТЕЛ остварују од емитера и оператера могу да користе за сопствене потребе, а суфицит уплаћују у буџет Републике. Сада у предлогу Закона о електронским медијима нема ни помена да се део прихода издваја за кинематографију (иако емитери експлоатишу филмове из домаће продукције) јер, сматра се, да би се тако угрозила независност РРА (по новом закону Регулатор).

У 2013. просечна плата 83 запослених у РРА износила је 91.855,66 динара. Новац одлази и на закуп простора, материјалне трошкове, путовања, репрезентацију. Ако нешто преостане, иде у буџет. У 2008. суфицит је био 298 милиона, 2011. године 82, а у 2013. 22 милиона. Да се тај новац или његов део усмерио директно на кинематографију то би за филм и те како било значајно. Овако, кад се све сабере и одузме, остаје да ће се филм финансирати само из буџета каже Марјановић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси