Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скупштина о сету медијских закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 07. 2014.

Извор: Танјуг, Б92

Скупштина о сету медијских закона

Посланици Скупштине Србије почеће данас претрес три медијска закона.

 

Као главну новину ови закони доносе излазак државе из власништва у медијима закључно са јулом 2015. године, обезбеђивање транспарентности власничке структуре, дефинисање јавног интереса и заштиту медијског плурализма.

Парламентарци ће по хитној процедури размотири Предлог закона о јавном информисању, Предлог закона о електронским медијима и Предлог закона о јавним медијским сервисима.

Закон о јавном информисању је предвидео да се у периоду од пет година по приватизацији морају задржати програмске структуре и садржаји, што ће помоћи транзицију медија ка тржишном функционисању и очувати програмске схеме, што је посебно значајно када је реч о медијима који извештавају на језицима националних мањина.

Предлог закона о јавним медијским сервисима предвиђа постојање два јавна сервиса - РТС и РТВ, гарантује њихову институционалну и програмску независност, дефинише јавни интерес и начин финансирања јавних сериса.

Тај закон предвиђа укидање ТВ претплате, а држава ће до јануара 2016. финансирати рад оба медија како би обезбедила њихову стабилност, након тога ће такса постати једини начин финансирања јавних сервиса која неће бити већа од 500 динара.

Предложени закон о електронским медијима прецизно дефинише надлежности Србије над пружаоцима аудиовизуелних медијских услуга и преласка на дигитално емитовање програма, а нова техничка достигнућа подразумевају да све чланице ЕУ морају до 2015. године. да пређу са аналогног на дигитално емитовање програма и да се у том простору пружаоци програмских садржаја посматрају као пружаоци аудио-визуелних медијских услуга, а не као емитери.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

30.07.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 12:16

Teško

Teško da će slobodi informisanja pomoći to što će regionalne i lokalne medije u javnom vlasništvu i sa ozbiljnom tradicijom kupiti nekakav tajkun, ili će biti ugašeni, a novinari i medijski radnici ostati bez posla i zarade.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси