Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Укинуто обезбеђење новинарима, тужиоцима...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2014.

Аутор: V.Y.C. Извор: Блиц

Полиција БИА и ВБА дали нову процену безбедности

Укинуто обезбеђење новинарима, тужиоцима...

Службено обезбеђење биће смањено, а у неким случајевима и укинуто, сазнаје “Блиц”.

Одлука о смањењу и укидању обезбеђења донета је након процене безбедносних служби, пре свега Безбедносно-информативне агенције (БИА), затим полиције и Војнобезбедносне агенције (ВБА). Имена особа којима ће обезбеђење бити укинуто држи се у тајности због процене да би се јавном објавом њихових имена они угрозили.

Тако су због угрожености обезбеђење имали и имају судије и тужиоци који су поступали у најтежим поступцима, новинари којима је у неким случајевима и јавно прећено, али и већина политичара и поједини спортисти. Обезбеђење се добија по препоруци Бироа за координацију рада служби безбедности.

 Процена службеног обезбеђења се обавља на сваких шест месеци. Пре последње процене припадници Управе за обезбеђење МУП-а Србије су даноноћно штитили 58 особа. Од овог укупног броја личности под заштитом полиције 45 особа имају пратњу због процене да су безбедносно угрожене, превасходно због посла којим се баве.


Уредбом Владе право на безбедносну заштиту имају председник Србије, председници Скупштине и Владе, министри спољних послова, полиције и одбране, начелник Генералштаба Војске Србије, директори служби безбедности и полиције, али и носиоци највиших правосудних функција и друге особе у зависности од процене угрожености.

Чувају се и објекти

 Према последњим подацима у Србији се обезбеђује 75 објеката. Од тог укупног броја 45 су објекти које користе одређене особе, као и 30 дипломатско-конзуларних представништава у Србији. Под сталним обезбеђењем су Дом народне скупштине, Генерални секретаријат председника Србије, зграде Владе и министарстава.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси