Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Директор РТС можда и до краја године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 07. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Директор РТС можда и до краја године

Усвајањем закона о јавним медијским сервисима у парламенту отвориће се коначно могућност и за расписивање конкурса за генералног директора Радиотелевизије Србије, имајући у виду да након што је Александар Тијанић преминуо, ова медијска кућа на тој функцији има само вршиоца дужности Николу Миркова.

 

Тај конкурс, теоријски, могао би да буде расписан до краја ове године, али уколико буду постојали политички интереси, није искључено да у наредних неколико месеци РТС добије и новог директора.

Председник Управног одбора РТС Слободан Марковић недавно је подсетио да је још прошле године одлучено да неће бити расписан конкурс за генералног директора јавног сервиса док се не донесе нови закон, јер би било „бесмислено бирати директора по старом закону, а неколико месеци касније бити обавезан да се поступа по новом закону“.

Он је тада рекао и да не верује да ће конкурс за избор новог директора бити расписан ове године.

„Када се донесе закон, онда мора да се донесе и нови статут и то ће одузети неко време. Коначно, не постоји ни правилник о избору директора, а на конкурс може да се пријави више десетина људи и онда морају да постоје тачна правила како се бира нови директор“, додао је Марковић.

Међутим, према званичним најавама да закон о јавним сервисима није требало још да дође на ред, он је у недељу ипак усвојен, пре него што се очекивало, и предвиђа да РТС и РТВ ускладе своје акте са његовим одредбама у року од шест месеци.

Уколико се и са тим заврши брже него што се очекивало, РТС такође врло брзо може очекивати и новог директора. Уосталом, новим законом се предвиђа и да по престанку мандата генералног директора смрћу, оставком или разрешењем, УО „без одлагања именује вршиоца дужности и покреће поступак за именовање новог генералног директора“.

Законом о јавним сервисима прописује се да одлуку о именовању генералног директора, са образложењем, доноси Управни одбор, двотрећинском већином гласова чланова, након спроведеног јавног конкурса. Мандат генералног директора је пет година и исто лице може бити именовано за генералног директора највише два пута.

Међу условима за кандидате за то место прописано је да морају бити „угледни стручњаци из области које су од значаја за обављање послова установе јавног медијског сервиса“, који има пребивалиште у Србији, српско држављанство, високу стручну спрему и десет година искуства на руководећим пословима.

„Кандидати за генералног директора приликом конкурисања дужни су да поред доказа о испуњавању услова доставе програм рада и управљања установом јавног медијског сервиса за предстојећи период“, наводи се у предлогу закона чије се усвајање очекује у парламенту.

На последњем конкурсу 2010. за генералног директора РТС изабран је био по други пут Александар Тијанић, који је био и једини кандидат који је испуњавао све услове.

За ово место тада конкурисало је укупно 15 кандидата Дејан Станковић, Бранимир Груловић, Гвозден Јовановић, Филип Младеновић, Зоран Радиновић, Светислав Недељковић, Весна Штрбац, Слободан Накарада, Ненад Николић, Гордана Бралић Бингулац, Стојан Стојчић, Игор Ристић, Тодор Симеуновић и Милан Милићевић.

После изненадне смрти Тијанић а прошле године УО РТС именовао је Николу Миркова, дотадашњег директора ТВ Београд, за вршиоца дужности генералног директора РТС „како би био обезбеђен континуитет борбе и рада на темељним вредностима јавног националног медијског сервиса“. Б. Цвејић

Ко чини УО РТС?

Од 2011. председник УО РТС је професор Универзитета Слободан Марковић, његов заменик је социолог Милан Николић, а међу члановима су социолог Ђорђе Возаревић, новинарка Милица Кубуровић, историчар Предраг Марковић, професор Универзитета Зоран Поповић, професор Универзитета у пензији Војислав Становчић, економиста Душан Стокановић и професор Универзитета Жарко Требјешанин.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси