Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  У Украјини отет извештач CNN-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2014.

Извор: Танјуг, Б92

У Украјини отет извештач CNN-а

Украјински новинар Антон Скиба, који је извештавао за америчку телевизију CNN, отет је у Украјини и већ два дана је у притвору, јавила је та телевијска мрежа.

 

Наоружани припадници снага самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) отели су у уторак увече Скибу испред хотела у Доњецку, дан пошто је почео да ради са екипом CNN на терену која је извештавала о паду малезијског путничког авиона.

Телевизија наводи да од тада покушава да преко различитих локалних званичника, укључујући канцеларију премијера ДНР Александра Бородаја, издејствује Скибино ослобадјање. 

CNN саопштава да досад није желела да извести о отмици новинара како не би омела његово пуштање на слободу, али пошто се то још није остварило, сада јавно тражи од оних који га држе у притвору да га сместа ослободе. 

Наоружане људе који су отели новинара предводио је високи функционер проруских снага Александар Каљушки, који је првобитно оптужио Скибу за тероризам и за нуђее новчане награде, преко Фејсбука, за убиство проруских бораца. 

Каљишки је, такодје, запленио мобилни телефон сниматеља CNN Џефа Кела, који је покушао да сними приводјење, али касније му се извинио и вратио му телефон, под условом да обрише с њега снимак. 

Каљишки је касније, у разговору са америчком телевизијом, одбацио оптужбе против Скибе за нудјење новца за убиства и рекао да је новинар на испитивању због тога што је код себе имао више личних докумената с различитим именима. 

Један други високи функционер проруских снага рекао је у среду за CNN да је Скиба признао да је "украјински агент". 

Амерички амбасадор у Украјини Џефри Пјат изразио је дубоку забринутост због отмице новинара и оптужио Москву да покушава да рашири страх и хаос у Украјини. 

Представница ОЕБС за медије Дуња Мијатовић осудила је отмицу Скибе и упозорила да новинари не смеју да буду мете док испуњавају своју професионалну дужност. 

Забринутост за новинара изразили су и Комитет за заштиту новинара (CPJ) репортери без граница и Мисија УН за надзирање поштовања људских права у Украјини. 

CPJ је подсетио да су проруске снаге у току протекле седмице затвориле до 10 страних дописника који су извештавали о паду малезијског авиона. 

Скиба је јуче успео да се накратко јави телефоном редакцији CNN и рекао је да је био на испитивању. 

Каљишки је, како наводи CNN, на списку особа којима је ЕУ увела санкције.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси