Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приватизација медија до 1. јула 2015.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 07. 2014.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Приватизација медија до 1. јула 2015.

Крајњи рок за завршетак приватизације медија у Србије биће 1. јул 2015. године, предложено је Предлогом закона о јавном информисању који би Влада Србије заједно са законом о електронским медијима требало да усвоји сутра, а након чега ће се наредне седмице наћи и пред посланицима у скупштини.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) апеловало је у среду на Владу Србије да при доношењу сета медијских закона не користи хитан законодаван поступак, већ да се ови закони донесу у редовној процедури, јер она обезбеђује транспарентност и виши ниво демократичности у процесу изгласавања законских решења. Као аргумент за доношење закона у редовној процедури НУНС је навео и да најширој јавности није позната садржина Закона о електронским медијима и Закона о јавним сервисима.

И Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) саопштио је јуче да наставак праксе предлагања и каснијег усвајања закона без јавне расправе, представља „чин суспендовања демократије“. Министарство културе и информисања изразило је након саопштења НУНС-а забринутост што то удружење захтева да сет медијских закона не буде усвојен по хитном поступку и што не препознаје важност њиховог доношења по убрзаној процедури као законски утемељеном процесу.

Подсетимо, првобитни предложени рок за приватизацију медија био је најпре две године од усвајања новог закона о јавном информисању. Потом је у нацрту тог закона рок скраћен и конкретизован до 31. децембра ове године. Имајући у виду да је закон каснио, било је за очекивати да се рок за повлач ење државе из власништва 81 медија продужи. Према закону о приватизацији, рок за приватизацију целокупног друштвеног капитала у земљи је 31. децембар 2016. што значи да ће медији морати да се приватизују годину и по дана пре осталих предузећа.

Ускоро и званично укидање претплате

Иако је закон о јавним сервисима, који предвиђа привремено укидање РТВ претплате, требало да дође касније на ред за усвајање, и он ће се ипак ускоро наћи у процедури усвајања, сазнаје Данас. Према нашим сазнањима, закон о јавним сервисима стићи ће на владу, па у скупштину, у наредним недељама, а није искључено да буде усвојен заједно са друга два медијска закона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси