Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фотографије откривају нападаче на новинара Давора Пашалића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 07. 2014.

Аутор: М. Дерикоњић Извор: Политика

Фотографије откривају нападаче на новинара Давора Пашалића

Још није откривено ко је у ноћи између 1. и 2. јула, у новобеоградским блоковима 22 и 23, недалеко од зграде у којој живи, брутално претукао уредника новинске агенције Фонет Давора Пашалића (55). После прве изјаве коју је истражним органима дао непосредно после напада, инспектори су Пашалића још три пута позивали у службене просторије МУПа. Последњи пут протекле недеље.

 

- Предочено ми је више од две стотине фотографија, углавном млађих мушких особа - каже Пашалић за „Политику” и додаје да је убеђен да полиција ради све како би идентификовала нападаче.

После напада на њиховог колегу, агенција Фонет је саопштила да су Пашалића, кад се пешице враћао кући, око један сат, код Војномедицинског центра, пресрела тројица непознатих младића и од њега затражила новац, говорећи му да имају пиштољ. Кад је одбио да им да новац, почели су да га туку. Ударили су га више од 30 пута, говорећи му да је усташа и Хрват. Кад су нападачи отишли, Пашалић је устао са земље и кренуо преко моста изнад аутопута, према згради у којој станује. Успут су му пришла двојица старијих, такође непознатих младића, и почела да се распитују о нападу. Један од њих му је дао папирне марамице да обрише крв са лица, а сви заједно су прешли мост.

На другом крају, међутим, поново су га дочекала тројица нападача и поново почела да га туку, уз повике „усташо” и претње да имају пиштоље, док су се двојица старијих измакла у страну и све то посматрала. Утврђено је да су му избијена четири зуба, а констатоване су и посекотине и подливи по глави, лицу и усној дупљи, а крвни подливи били су уочљиви по целом телу. Данас, готово месец дана од напада, Пашалић наглашава да му је жао што је овај инцидент добио политички карактер.

- Везивање моје националности с нападом, коментари на ту тему и уопште цела та политичка конотација, нимало ми се не допадају - рекао је Пашалић.

Новинарска удружења, Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС), затражила су да полиција хитно идентификује и процесуира нападаче на уредника Фонета. И већина политичких странака огласила се саопштењем, тражећи да се починиоци пронађу и казне. У Пашалићевој матичној агенцији навели су да очекују да истрага најхитније утврди мотиве овог безумног насиља, будући да су нападачи, осим покушаја изнуде новца, новинара најгрубље вређали и на националној основи. М. Дерикоњић

Саслушано више особа

На захтев „Политике” да добијемо информације докле се стигло у решавању случаја „Пашалић”, из МУПа нам је одговорено: - Припадници МУПа у циљу идентификовања и проналажења нападача на заменика главног уредника агенције Фонет Давора Пашалића у више наврата показивали су фотографије особа које су могући извршиоци кривичног дела. Такође, после оперативног рада на терену и прикупљања одређених информација, полицајци су до сада обавили разговоре с више особа поводом овог догађаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси