Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС и НУНС за промену Статута савета за штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2014.

Извор: Фонет

УНС и НУНС за промену Статута савета за штампу

Председници Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије Љиљана Смајловић и Вукашин Обрадовић сложили су се данас да је потребно изменити Статут Савета за штампу, како оснивачи тог тела више не би имали право вета приликом одлучивања у Комисији за жалбе.

Обрадовић је на трибини Савета за штампу у Прес центру Удружења новинара Србије рекао да је потребно променити начин гласања у Комисији за жалбе, како оснивачи тог саморегулаторног тела не би више могли да блокирају одлуке већине.

Као пример је навео да је већина чланова Комисије за жалбе сматрала да је дневни лист Политика прекршио новинарски кодекс када је објавио текст Иштвана Каића "Трећи метак Бранке Прпе".

Он је, међутим, навео да Комисија за жалбе није могла да донесе одлуку да је прекршен кодекс, јер један од оснивача није то подржао.

Упркос већини која је сматрала да је Политика тим текстом прекршила кодекс, одлука није могла бити донета, рекао је Обрадовић и истакао да НУНС зато тражи да оснивачи Савета за штампу не могу више да блокирају одлуке већине у Комисији за жалбе.

Смајловић је, реагујући на његово излагање, рекла да је НУНС тражио да се у Статут Савета за штампу унесе одредба по којој није могуће донети одлуку ако за њу не гласају сви оснивачи тог тела.

Слажемо се да то право вета треба да се укине, навела је она.

Смајловић, председница Управног одбора Савета за штампу и главни уредник Политике, рекла је и да је текст Иштвана Каића "Трећи метак Бранке Прпе" прави пример коментара у коме су све чињенице проверене, а мишљење слободно.

Као потпуну супротност Каићевом тексту она је навела текст објављен у дневном листу Блиц под насловом "Док се Србија давила, Николић пекао ракију".

Председник Комисије за жалбе Стојан Марковић је рекао да подржава чињеницу да се председник Србије Томислав Николић обратио Савету за штампу када је сматрао да је у два текста о њему, објављеним у Блицу и Ало, прекршен новинарски кодекс.

Марковић је подсетио да Комисија за жалбе није прихватила Николићеве жалбе.

Он је рекао и да не мора свако да се сложи са одлукама Комисије за жалбе, која делује у оквиру Савета за штампу, али је додао да реаговање Николићеве саветнице Станиславе Пак на одлуку тог саморегулаторног тела није било адекватно.

Члан Комисије за жалбе Божа Прелевић упозорио је да се повећава број таблоидних текстова, у којима се крши новинарски кодекс у Србији.

Просто видим да је на делу убиство озбиљног новинарства и то друштву не може донети ништа добро, истакао је Прелевић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси