Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  И медијски закони у скупштини до августа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 07. 2014.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

И медијски закони у скупштини до августа

До истека првих 100 дана рада Владе Србије остало је мање од три недеље, а више од половине обећања из експозеа премијера Александра Вучића, који је представио крајем априла за говорницом парламента, није испуњено. Да би било остварено све што је најавио премијер, потребно је, између осталог, да се усвоји више од десет закона, од којих ће се према сазнањима Данаса до краја јула у скупштинској процедури сигурно наћи два медијска закона о јавном информисању и електронским медијима.

 

Премијер Вучић је у понедељак увече рекао да ће до 4. августа, кад је 100 дана Владе, бити испуњено све што је изнео у експозеу, осим смањења плата. „Све од А до Ш„, изричит је био Вучић.

За сада је усвојен једино Закон о пореском поступку и пореској администрацији, а међу стварима које ће готово извесно бити „штиклиране“ су и закони о раду и пензијскоинвалидском осигурању, чије се усвајање у парламенту очекује данас. Да би све било по премијеровом плану до 4. августа, са списка из експозеа требало би да буду усвојени још и закони о планирању и изградњи, приватизацији, стечају, страним улагањима, јавним предузећ има, о привременом усклађивању основица за обрачун и исплату плата односно зарада код корисника јавних средстава, односно платним разредима, затим и о регистру корисника јавних средстава и њихових запослених и ангажованих лица, о државним службеницима, о осигурању и о хипотеци.

„До краја јула биће усвојен реформски пакет закона из области економије, јавних финансија и социјалне заштите, који ће створити претпоставке за значајно унапређ ење конкурентности српске привреде, те за привлачење инвестиција и запошљавање“, навео је у априлу Вучић најављујућ и поменуте законе.

Међутим, према најавама надлежних министарстава, закони о стечају и приватизацији највероватније ће и бити усвојени до 4. августа, док је закон о планирању и изградњи најављен тек за септембар.

У обраћању при формирању Владе, Вучић је нагласио и да ће „већ током јуна бити донет и Закон о заштити узбуњивача“, што се још није десило, а „до лета“ је најавио и три медијска закона о јавном информисању, електронским медијима и о јавним сервисима. Како Данас сазнаје, два медијска закона ће се по убрзаној процедури наћи у парламенту већ до краја овог месеца, док ће закон о јавним сервисима бити нешто касније на реду за усвајање. Међу првим тачкама које је премијер планирао да уради Влада у првих 100 дана било је и усвајање ребаланса буџета, који још није на видику. На дневни ред у наредних двадесетак дана тешко ће доћи „агресивнија приватизација“, усвајање стратегије реструктурирања и приватизација преосталих државних предузећа и отпочињање са њеном реализацијом, улазак Телекома Србије у процес приватизације, као и покретање великих пројеката јефтине станоградње.

„У циљу јачања поверења међународне заједнице и кредитора у кредибилност намера владе да обезбеди дугороч ну одрживост јавних финансија, у првих 100 дана владе биће интензивиране активности на закључењу аранжмана са ММФ-ом и верујем да ће тај аранжман бити закључен“, једна је од најава премијера у експозеу.

Оно што се може рачунати као завршено или делимично испуњено су смањење дискреционих расхода на дневнице за службена путовања и трошкова репрезентације и путовања, смањење материјалних трошкова повезаних са коришћењем службених возила, смањење донација државе за спортске клубове и подстицај за спровођење приватизације и борба против сиве економије.

Три велика задатка

У експозеу премијер је као три највећа задатка Владе Србије навео реформисање начина на који економија функционише доношењем веома опсеж ног, детаљног и озбиљног пакета реформи у парламенту, развој приватног сектора давањем подстицаја малим и средњим предузећима и смањењем броја људи у јавном сектору и консолидација буџета смањењем трошкова и повећањем наших прихода.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси