Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Несугласице Срба блокирају отварање нове ТВ станице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2009.

Извор: Данас

Несугласице Срба блокирају отварање нове ТВ станице


За програм на српском језику косовска влада резервисала фреквенције и припремила пет милиона евра


Приштина - Отварање телевизије на српском, предвиђено Ахтисаријевим планом, онемогућавају несугласице косовских Срба запослених у медијима око тога ко ће водити ту ТВ, преноси дневник Инфопрес.

Српској заједници је, како пише тај дневник близак Влади Косова, понуђен Други програм јавног сервиса Радио-телевизије Косова. За тај програм су резервисане посебне фреквенције, али је цео пројекат, због несугласица о томе ко ће водити ту телевизију и око поделе рекламног простора, и даље на нивоу иницијативе.

У Међународној цивилној канцеларији су, како пише дневник, изјавили да се настоји да се обезбеди јединствен приступ надлежних и да се нађе начин да заживи предлог међународног посредника за статус Косова Мартија Ахтисарија.

Потпредседник Савета независне комисије за медије Даут Демаку изјавио је да је та комисија доделом фреквенције завршила свој део посла и да је сада на Србима да се договоре и почну да реализују пројекат који има подршку косовских институција.

- Нема никаквих помака. Понудили смо им други програм РТК, то нису прихватили. Обезбедили смо им да направе специјалну телевизију, али нису успели да нађу донаторе и нису могли да се договоре. Обезбедили смо им и посебне фреквенције, рекао је Демаку.

На Косову је оцењено да би отварање Другог програма за телевизију на српском захтевало много мање средстава и времена да се реализује тај захтев из плана Ахтисарија. За отварање посебне телевизија треба обезбедити око пет милиона евра пише дневник.

Портпарол Међународне цивилне канцеларије Каи Милер Беренер за дневник је изјавио да та служба подржава настојање Независне комисије за медије да се обезбеде услови за почетак рада телевизије на српском и да тај програм треба да обезбеди остваривање принципа независности, одрживости и социјалне интеграције.

Р. Д. и Бета

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси