Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кауција од 300.000 евра за главног уредника „Актера”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2014.

Аутор: Ј. Попадић Извор: Политика

Кауција од 300.000 евра за главног уредника „Актера”

„Сиромаштво џепа и духа довело нас је до тога да живимо животе неких других, нама небитних јавних људи, и кроз њихова дела, заборављајући да свом животу обезбедимо привлачан наслов и садржај”, објављено је пре два дана у колумни на сајту „Актер”.

 

Констатујући да смо прогутали све што нам други сервирају, новинарка се пита да ли смо стигли да и сами нешто закувамо. А само два дана раније „закувало” се у врху овог медија.

Ухапшени су Тихомир Тришић, главни и одговорни уредник и оснивач предузећа „Актер медија групе”, Драган Ђурић, власник „Зекстре”, и Милан Дивљак, власник предузећа „Сташа”, под сумњом да су оштетили панчевачку Азотару за више од 7,5 милиона евра и буџет за пола милиона евра.

Тришић је ухапшен у петак, под сумњом да је крајем 2010. године, од панчевачке „ХИП Азотаре” незаконито набавио нерегресирано минерално ђубриво у количини од 3.500 тона, које је даље препродавао и средства пребацивао на рачун себи и предузећима „Актер рисрч” и „Актер медија груп”.

У договору са Радосавом Вујачићем, Тришић је, како је наведено у саопштењу МУП-а Србије, платио „ХИП Азотари” само износ у вредности ПДВ-а, чиме је прибавио противправну имовинску корист у износу од око 81,5 милиона динара.

Звездан Живанов, адвокат Тихомира Тришића, изјавио је јуче за наш лист да ће се жалити на решење о притвору од 30 дана које је у суботу донео судија Специјалног суда.

- У законском року ћемо се жалити на решење о притвору, надамо се да ће мој клијент добити прилику да се брани са слободе. Уколико не успемо да поништимо решење о притвору, тражићемо смањење баснословне кауције од 300.000 евра.

Нема шансе да Тришић сакупи толики новац - истакао је адвокат Живанов, додајући да се његов клијент на саслушању у суботу изјаснио да није крив.

Тихомир Тришић (38), дипломирао је на Факултету безбедности 2004. године, када је оснивао Инвестициони фонд „Лонгин”, који се бавио финансијским посредовањем, а чији је председник био наредних пет година.

У медијима је представљан као експерт за обавештајнобезбедносна питања.

Од 2009. године на челу је недељника „Актер” као главни и одговорни уредник. Од прошле године члан је Асоцијације медија и Савета за штампу.

Управни одбор Асоцијације медија јуче је суспендовао Тришића из Управног одбора и Комисије за жалбе Савета за штампу, наведено је у саопштењу прослеђеном медијима. Тришић је суспендован до окончања поступка који је против њега покренут, а Управни одбор је, како је саопштено, одбацио све покушаје дискредитовања асоцијације због овог случаја.

Зоран Секулић, председник УО Асоцијације медија, није желео јуче додатно да коментарише хапшење Тришића нити његово евентуално искључење из ове организације.

„Коначна одлука о чланству Тришића, као представника„ Актер медија групе” д.о.о. у Асоцијацији медија, биће донета када буде познат исход поступка против њега. У најбољем је интересу Асоцијације медија да се овај случај, који са асоцијацијом нема никакве везе, испита до краја и добије свој законски епилог, без прејудицирања његовог исхода и мешања у надлежности правне државе, коју Управни одбор и новински издавачи снажно подржавају”, стоји у саопштењу.

Иако новинари „Актера” у својим коментарима, питајући се како се може доскочити медијима, у шали кажу да се за почетак може закључати у тоалет, руководство ове фирме као да је јуче ову шалу узело „здраво за готово”. На телефоне редакције који су доступни јавности јуче се нико није јављао, као ни у седишту фирме у Новом Саду.

Паљевина аутомобила

У октобру 2011. године у медијима је објављена вест о паљењу аутомобила Тихомира Тршића, док је у септембру 2013. године дневни лист „Курир” објавио да је „руководство полиције одлучило да „монтира хапшење” Александра Родића, власника „Курира”, и Тихомира Тришића, уредника „Актера”. „Само нек прете, само нек уцењују, само нек монтирају, само нек хапсе. Неће још дуго”, изјавио је том приликом за „Курир” Тришић.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

17.07.

2014.

Luka [нерегистровани] у 23:57

...

Valjalo bi se informisati pre pisanja ovakvih tekstova. Npr kada je (vremenski) nastala kolumna koja se provlači kroz ovaj tekst, a kada je (vremenski) priveden gospodin Trišić. A onda, znam zvuči nezamislivo, istražiti o čemu je ranije pisala autorka ove kolumne, pa će se, možda, neke kockice sklopiti i time se izbeći jedan promašen tekst.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси