Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хапшење медијске мафије!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2014.

Извор: Екипа Информера

Држава ипак узвраћа ударац

Хапшење медијске мафије!

Тихомир Тришић, главни уредник 'Актера' и сарадник власника 'Курира' Александра Родића, ухапшен зато што је у 'Азотари' украо вештачко ђубриво вредно чак 81.541.841,46 динара!

Власник и главни уредник недељника „Актер" Тихомир Тришић ухапшен је у петак под сумњом да је саучесник у милионској пљачки „Азотаре! Тужилаштво терети Тришића да је украо вештачко ђубриво у вредности од чак 81.541.841,46 динара!

Бежао од хапшења

Ухапшени Тришић широј јавности постао је познат септембра прошле године када је власник „Курира" Александар Родић објавио драматично саопштење да „полицијска мафија" спрема хапшење њих двојице! Поред тога што је блиски сарадник Родића, Тришић је и члан Управног одбора Асоцијације медија и члан је Комисије за жалбе Савета за штампу! У истој полицијској акцији поред Тришића ухапшен је и председник ФК Партизан и власник „Зекстре" Драган Ђурић, као и власник фирме „Сташа" из Београда Милан Дивљак.

Тришић, Ђурић и Дивљак су, према налазима истраге, оштетили „Азотару" за укупно 753.253.640 динара и избегли плаћање пореза од 52.447.000 динара! Полицијском истра гом утврђено је да су њих тројица, уз помоћ саучесника (видите оквир), у периоду од 2010. до 2012. од „Азотаре" узели 16.638 тона нерегресираног и 6.774,75 тона регресираног минералног ђубрива, које су потом продали. Уз договор с тада челним људима „Азотаре" панчевачкој фирми су платили само ПДВ, док су сав преостали новац задрж али за себе!?! Хитна истрага Према наводима полиције, Тришић је од „Азотаре" узео 3.500 тона ђубрива, које је затим продао, а новац уплатио на рачуне својих фирми.

„Осумњичени Тихомир Тришић је за своју фирму 'Актер рисерч' набавио од ХИП 'Азотаре' крајем 2010. нерегресирано минерално ђубриво у количини од 3.500 тона, које је продао, наплатио и средства пребацио на рачун своје фирме 'Актер медија груп' д. о. о. У договору с председником УО 'Азотаре' овој фирми је платио само ПДВ, чиме је себи прибавио противправну имовинску корист од 81.541.841,46 динара", пише у у истражној документацији.

По потпуно истом принципу државу и „Азотару" пљачкали су и Ђурић и Дивљак. Сасвим је, иначе, занимљиво да су током истраге полицајци дошли и до податка да је 25 милиона динара које је Тришић украо у ХИП „Азотари" завршило на рачуну једних дневних новина!

- Још истражујемо шта је мотив ове трансакције, али верујемо да је реч о саучесништву у пљачки - наглашава наш саговорник. У полицији јуче нико званично није желео да коментариш е наша сазнања.

На другој страни, председник Коалиције за надзор јавних финансија Драган Добрашиновић каже да случај „Азотара" разобличује „општу праксу криминала у Србији".

- Ово је прилика да се све истражи и да се види ко је, како и којим парама оснивао новине и да се види како неко може да злоупотреби медије - закључује Добрашиновић.

Чега се плаше у 'Куриру'?

Септембра 2013. власник „Курира" Александар Родић објавио је да су он и Тришић жртве „полицијске мафије"

Милорад Вељовић пре годину дана 'нацртао' Тришића

Директор полиције Милорад Вељовић 17. септембра прошле године у интервјуу за Информер буквално је „нацртао" Тихомира Тришића. Говорећи о тада актуелним нападима на врх полиције, Вељовић је рекао:

- Један од главних лобиста је умешан у кривична дела у вези с једном од 24 спорне приватизације.
Сад покушава да избегне казну... Тужилаштво за организовани криминал, на основу доказа, квалификовало је кривично дело у које је умешан, али су непосредно пре хапшења кренули напади на полицију да би се заштитио. Тад би било контрапродуктивно извршити хапшење јер би се то у делу јавности искористило за тврдњу да се светимо. Не знамо који су све његови мотиви, али знамо, имамо и доказе, да је дотични само у једној „комбинацији" оштетио државу за око милион евра!

Ђурић већ хапшен, а Ружић га бранио

Председник Партизана Драган Ђурић већ је једном хапшен 13. јануара ове године због сумње да је у периоду од 2006. до 2010. незаконитим пословањем оштетио државу за око 200 милиона динара. Из притвора је пуштен 23. јануара пошто је положио јемство у некретнинама од два милиона евра. Тада је у његову одбрану стао Бранко Ружић, шеф СПС у Скупштини, речима да „верује у Ђурићеву невиност“. Ружић јуче није био доступан за коментар.

Троје ухапшено, седморо осумњичених

УХАПШЕНИ: Тихомир Тришић, власник „Актера“, Драган Ђурић, власник „Зекстре“, Милан Дивљак, власник фирме „Сташа“
У БЕКСТВУ: Бранко и Гордана Мијић, директори „1. октобра“ и „Градске пекаре“ из Сомбора
ОСУМЊИЧЕНИ: Радосав Вујачић, председник УО „Азотаре“, и Михаило Грујић, заменик директора „Азотаре“

Да би избегао затвор спојио Цецу с Милом

Тихомир Тришић је, када је сазнао да је под истрагом, на све могуће начине покушавао да се спасе од хапшења. Тако је, тврде наши извори, преко Александра Родића у „Куриру“ објавио да се Мило Ђукановић швалерише са Цецом Ражнатовић (?!?)

- Тришић је у очајању мислио да ће том причом изазвати хаос и посвађати црногорску и српску власт, односно да ће пажњу јавности преусмерити на нешто друго.
Није бирао средства и начине и за нападе на полицију све у циљу да себе прикаже као жртву политичког прогона - преноси наш саговорник из врха полиције.
Власник „Курира“ Александар Родић 11. септембра прошле године објавио је драматично саопштење у коме је тврдио да „полицијска мафија“ спрема његово и Тришићево хапшење. Родић је том приликом Тихомира Тришића описао као борца за независне медије и слободу штампе!?!
У полицији кажу да разлог за ово саопштење треба тражити у сумњивим пословним односима Тришића и Родића.
- Не ради се ту ни о принципима, ни о некаквој љубави. У питању је пословни интерес и страх да се неке истраге не доведу до краја - каже наш саговорник.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

13.07.

2014.

Алекс [нерегистровани] у 17:04

Ко је све уредник

Ех, која сам наива!
Својевремено сам писао Тришићу, нудећи му да сарађујем у његовом листу "Актер", за било какав хонорар. Није ме удостојио ни одговора. Искрено сам веровао да је он уредник Актера. А требало је да му понудим да продајем вештачко ђубриво које је, уз помоћ ДС кишобрана, добио џабалеску од Азотаре!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси