Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли је информативни сајт одговоран за коментаре читалаца?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2014.

Извор: EuroActiv

Да ли је информативни сајт одговоран за коментаре читалаца?

Да ли је информативни сајт дужан да цензурише увредљиве коментаре које на њему објављују посетиоци?

 

То питање је покренула пред Европским судом за људска права компанија Делфи АС из Естоније која управља једним од највећин информативних портала у тој земљи. Та компанија је у Естонији осуђена због увредљивих коментара које су на њеном информативном сајту постављали посетиоци на рачун једне компаније.

Компанија Делфи АС осуђена је у Естонији због коментара за које је оцењено да науршавају углед једне компаније за трајекте. Ти коментари су објављени на форуму на сајту којим управља Делфи Ас испод чланка о тој компанији. Делфи АС је кажњен са 5.000 круна или 320 евра, пошто је естонски суд утврдио да је реч о клевети.

У јануару 2006. Делфи је објавио чланак на свом сајту у коме преиспитује одлуку компаније да промени путању саобраћања трајеката до неких острва, што је довело да успоравања формирања леда. Стварањем леда добија се нови начин саобраћања до острва који је јефитнији од трајекта.

Посетиоци сајта су могли да остављају поруке испод чланка, а многи су то искористили да оставе врло увредљиве и претеће поруке компанији за трајекте и њеном власнику, наводи се у саопштењу Европског суда за људска права у коме се најављује расправа у том случају, која је одржана 9. јула.

Естонски судови су одбацили аргумент компаније Делфи АС да је према директиви ЕУ о електронској трговини улога провајдера интернет услуга само теничка, пасивна и неутрална.

Пошто је естонски Врховни суд одбацио жалбу Делфија, та компанија се жалила Европском суду за људска права 2009. године.

Тај суд је у октобру 2013. дао за право естонском правосуђу оценивши да се предузеће може сматрати одговорним за поруке које се објављене на њеном сајту. Међутим, Делфи АС је поднела жалбу вишој инстанци, Великом већу Европског суда за људска.

На расправи одржаној 9. јула пред 17 судија Великог већа Суда у Стразбуру, адвокат естонске компаније Вилу Отсман (Villu Otsmann) позвао је суд да узме у обзир "потпуно нову димензију" медија у доба интернета.

"У традиционалним медијима, могућности су ограничени и уредник мора да бира шта ће се објавити", рекао је он. Међутим, "на платформама за коментаре информативних портала могућности су неограничене и свако може да бира шта ће објавити", рекао је Отсман.

Ако се оператери платформи сматрају одговорним за коментаре посетилаца, онда ће "информативни портали морати да одлучују уместо корисника платформе за коментаре. Интернет медији ће постати попут традиционалних медија и предузеће неће имати користи од неограничнеих могућности" интернета, рекао је адвокат.

Он је рекао и да, док је уредник одговоран за чланке својих новинара, он у случају платформи за коментаре само "пружалац техничких решења које омогућавају корисницима форума да се изразе".

Велико веће Европског суда за људска права треба да донесе коначну одлуку у овом случају.

У одлуци прве инстанце, Суд у Стразбуру је подржао одлуку естонског правосуђа, имајући у виду "изузетно увредљив карактер спорних порука", као и то да предузећа које је власник портала није деловало да спречи њихово објављивање и имало је користи од тога.

Суд је констатовао и да није откривен идентитет аутора коментара и да казна за Делфи АС није била драстична.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси