Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веља извређао новинарку, па јој послао 101 ружу!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2014.

Аутор: Мина Митровић Извор: Наше новине

Веља извређао новинарку, па јој послао 101 ружу!

Још један инцидент Велимира Веље Илића јуче је шокирао јавност. Министар без портфеља у свом маниру извређао је новинарку Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) Милицу Шарић када је покушала да добије информације од њега. Он јој се касније извинио и послао букет од 101 руже!

 

Салва увреда Министра Илића сам звала да проверим наводе из медија о нападима обезбеђења из 2004. и 2007. године, у оквиру базе коју припремамо, а која садржи описе сукоба радника приватног обезбеђења и грађана у протеклих десет година. Почела сам разговор тако што сам се пристојно представила, питала га да одвоји неколико минута да одговори на моја питања.

Међутим, он је био згрожен што га питам за инцидент од пре 10 година, али се ипак сећао догађаја, па чак и детаља.

Наставила сам да га испитујем, што га је додатно изнервирало, па сам му понављала разлоге зашто га то питам. Вређао ме је током читавог разговора. Наставила сам са интервјуом јер ми је било битно да добијем његов коментар.

Мислим да сам се понела врло професионално, што не могу рећи и за министра, испричала је за Наше новине Милица Шарић.

Осуда НУНС-а

Понашање министра најоштрије је осудило Независно удружење новинара Србије (НУНС) и затражило јавно извињење због увреда које је упутио новинарки. НУНС је позвао све колегинице и колеге да до тада бојкотују све политичке активности министра Илића јер сматра да је ово једини начин да се јавност упозори на овакво понашање, а новинари заштите од примитивизма актуелног министра у Влади.

У Удружењу новинара подсетили су да ово није први пут да се Велимир Илић физички и вербално обрачунава са новинарима. Министар се неколико сати касније у саопштењу ипак огласио и извинио новинарки и навео да није постојала намера да је лично увреди. Овим саопштењем министар Илић упућује новинарки Шарић јавно извињење уз 101 ружу уколико је на било који начин нарушен њен професионални интегритет истичу у министарству. Међутим, новинарка није била одушевљена овим гестом већ је поручила да нема потребе за ружама и да је потребно да се ниво разговора подигне на неки културни ниво.

Вређао Ољу Бећковић, шутирао водитеља

Велимир Илић је 2003. године усред интервјуа шутнуо у колено, опсовао и вређао новинара ТВ Аполо Владимира Јешића, после чега је снимање телевизијске емисије прекинуто. Пре тога, Илић је јавно вређао ауторку емисије „Утисак недеље“ Ољу Бећковић и претио новинарима и уредницима ТВ Чачак. Он је указао на то да није добро да се води хајка против њега. Шта она више хоће од мене? Да ли је она нормална?! Да ли је здрава? Молим одговорне људе да је пошаљу на неку анализу.

Шта је све министар рекао Милици

л Да ли сте нормални, мајке вам, кад ме питате такву ствар? л Па и ко вам је дао то да пишете? Како вас није срамота, толико озбиљних ствари сада се пише и ви пишете шта је било пре 10 година, да ли је неко неком уврнуо руку! л Па не знам, госпођице, госпођо, шта се де(сило)... Питате ме глупости. л Како вас није срамота, бедо једна, ви новинар неки. л Па немојте да се брукате, да пишете шта ја знам о томе, ко вас то ложи... У којим новинама радите? л Уууу, ви сте истраживачи, са базом података, је л'?

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

12.07.

2014.

Jagodinski Žižak [нерегистровани] у 11:59

UPUTSTVO O TRIKOVIMA MANIPULACIJE JAVNIH LIČNOSTI

Pošteno govoreći,samo na osnovu pročitanog naslova u Politici,prisetivši se ranijih dogodovština Veljinih sa novinarima,mislio sam da mi je sam naslov dovoljan da se našalim,malo oko toga, i iskucah na svom Twiter nalogu:" Velja se izvinio novinarki CINS-a i poslao 101 ružu,što je znak da se Velja,ipak,popravlja.Počeo je da šalje ruže u znak molbe za oprost."
Ali,ne leži vraže,ja čitam i " Vesti iz medija" i videh,sam događaj i nije,baš,šaljive prirode.
I bi mi žao Velje!
Da ironija bude veća,ministar zadužen za vanredne situacije biva "nasamaren" perfidnom igrom reči novinarke CINS-a,telefonom,lako i jednostavno,bez po muke.Sa Veljom je to uvek bez velikih problema bivalo.
Prema izvorima "Naše novine",novinarka CINS-a kaže:"Pristojno sam se predstavila i pitala ga za incident od pre deset godina da bi proverila tvrdnju da li se njegovo obezbeđenje sukobilo sa policijom 2004 godine.Ilić je odgovorio da to nije bilo njegovo obezbeđenje i bio je zgrožen što ga pitam za incident od pre 10 godina.Nastavila sam da ga ispitujem,što ga je dodatno iznerviralo,pa sam mu ponavljala razloge zašto ga to pitam.Nastavila sam sa intervjom jer mi je bilo bitno da dobijem njegov odgovor.Mislim da sam se ponela vrlo profesionalno.
I šta sad?Pokušajmo i sami da uđemo u tok razgovora koji se odigrao između Novinarke i Velje.
Zašto Velja?!Velja nije tek običan,svakidašnji građanin,već ministar,poznat celoj Srbiji po inpulsivnom ponašanu u ovakvim situacijma-kada ga iznenade pitanjima "kao grom iz vedra neba".Jednostavno,takava mu je narav,znaju to vrlo dobro svi novinari ove zemlje.Uzgred budi rečeno prisetih se pišući ovaj komentar,jednog od deset strategija manipulacija putem medija,uvaženog Noama Čomskog:"Zloupotreba emocija je klasična tehnika,koja se koristi u izazivanju kratkog spoja.Svest zamenjuju emotivni impulsi(bes,strah idr.) Upotreba emotivnog stanja omogućava pristup nesvesnom,pa je kasnije moguće na tom nivou sprovesti ideje,želje,ili izazvati određena ponašanja."
A koji su stvarni razlozi da novinarka CINS-a Milica Šarić zatraži intervju o "sukobu radnika privatnog obezbeđenja i građana" baš od Velimira Velje Ilića,to niko bolje ne zna od nje i njenih nalogodavaca.
Ps: Ovim komentarom nisam želeo da odbranim Velju za eventualno izgovorene vulgarnosi ukoliko ih je bilo s negove strane.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси