Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Данас одговорио Тадићу, захваљујемо свима на подршци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 07. 2014.

Аутор: Редакцијски колегијум дневног листа Данас Извор: Данас

Одговор Колегијума дневног листа Данас на саопштење за јавност Нове демократске странке

Данас одговорио Тадићу, захваљујемо свима на подршци

Редакцијски колегијум дневног листа Данас са жаљењем констатује да су Борис Тадић и његова Нова демократска странка наставили са изношењем у реалности неутемељених оптужби, за јавни говор у здравом демократском друштву непримерених етикетирања и за базичну цивилизовану комуникацију политичара са новинарима недостојних увреда. И све то на рачун Данаса и његове редакције.

 

Колико год се НДС и г. Тадић, кога сматрамо лично и политички одговорним за најновије саопштење организације коју предводи, у својим оптужбама, етикетирањима и увредама ограничавали на „део (наше) редакције“, Колегијум Данаса сматра да је реч о покушају дискредитације нашег листа, наше уређивачке политике и људи који у Данасу раде.

Уређивачка политика дневног листа Данас креира се искључиво, увек и без изузетка, у нашој редакцији. Питања која постављамо политичарима, као и осталим учесницима јавног живота, дефинишу се искључиво, увек и без изузетка, у нашој редакцији, уз поштовање начела новинарске професије, водећи рачуна о јавном интересу и етичком кодексу.

Оптужбе, етикетирања и увреде које на рачун Данаса стижу из „Медија центра“ Нове демократске странке и из окружења Бориса Тадића сматрамо за политички притисак, угрожавање слободе медија и покушај дискредитације. Још једном изражавамо жаљење због одговорности г. Тадића за тако нешто, с обзиром на његова дугогодишња декларативна залагања, укључујући осам година проведених на функцији председника Србије, за слободу изражавања и рад медија растерећен политичких уплива.

Ниједан фактор ван наших просторија не контролише „део редакције Данаса“, нити редакцију Данаса. Нико, осим новинарке нашег листа Лидије Валтнер, коју г. Тадић и НДС из дана у дан нимало џентлменски, али потпуно безуспешно, покушавају да омаловаже, није писао питања за трећи овогодишњи покушај интервјуа са Борисом Тадићем. Владимир Беба Поповић је тек један од више стотина људи из јавног живота Србије који је нашем листу ове године дао изјаву, односно интервју. Уколико се г. Тадићу неки од ставова, или сви ставови, г. Поповића које је Данас пренео нису свидели, и уколико између њих двојице постоји политичко непријатељство, крајње је непримерено уплитати наш лист у политичке обрачуне. У политичко блато. И, у складу с том непримереношћу, целу своју конструкцију за обрачун са Данасом градити на „дубоком уверењу“, а не на доказима.

Дневни лист Данас ће наставити да обавља своју улогу контролног механизма актера и процеса на политичкој сцени. Тако смо се понашали за време владавине Слободана Милошевића, тако смо се понашали за време владавине Бориса Тадића, тако се понашамо за време владавине Александра Вучића. Свако о себи говори. Речима и делима.

Редакцијски колегијум дневног листа Данас

НУНС: Политички притисак НДС и Тадића на Данас

Независно удружење новинара Србије сматра да су наводи из најновијег саопштења Нове демократске странке наставак притисака на редакцију листа Данас. Покушај дискредитација новинара и медија, на начин на који то чине НДС и Борис Тадић, није у складу са правилима која би требало да владају у односима између медија и политичких странака, институција и других центара моћи - саопштило је јуче Независно удружење новинара Србије.  „Уколико је Новој демократској странци заиста стало до, како кажу, одбране интегритета новинара „који неретко ризикују и своје животе у одбрани слободе, етике и критеријума своје професије“, оваквим саопштењима то, свакако, не показују и не доприносе стварању културе дијалога која је неопходна, како медијима, тако и политичким странкама. Тврдњама да је део редакције овог дневног листа, како истиче НДС, под контролом Владимира Бебе Поповића, поткрепљеним једино садржајем питања упућених Борису Тадићу и аргументима „реко Беба“, НДС и њен лидер показују забрињавајући ниво политичке и медијске нетолеранције и ниподаштавају новинаре који покушавају да часно и професионално обављају свој посао“, саопштио је НУНС поводом најновијих оптужби и увреда НДС на рачун Данаса.

УНС се солидарише са Данасом и Лидијом Валтнер

Удружење новинара Србије (УНС) је у јучерашњем саопштењу за јавност изразило протест због тога што „Нова демократска странка наставља са грубим дисквалификацијама листа Данас и новинарке Лидије Валтнер“. НДС је у уторак, 8. јула, оптужила Данас и Лидију Валтнер да су само „инструменти“ Владимира Поповића, „што је увреда и за новинарку и за њен лист“, констатује УНС.  „УНС стоји на становишту да је преписка новинарке листа Данас Лидије Валтнер са саветницом за медије Бориса Тадића професионална, а никако приватна и да је лист Данас објавивши је поступио правилно. УНС снажно подржава право свих новинара у Србији да јавним личностима постављају и питања која им нису пријатна. УНС се солидарише са листом Данас и новинарком Лидијом Валтнер“, поручило је Удружење новинара Србије и у саопштењу интегрално поновило свих 12 питања која је наша новинарка поставила лидеру НДС Борису Тадићу. 

Захвалност колегама

Новинарска удружења су јасно и безрезервно стала у одбрану Данаса од оптужби, етикетирања и увреда које нам је прошле седмице упутила сарадница г. Тадића. НДС је, саопштењем за јавност објављеним 8. јула, које смо такође пренели - јер немамо шта да кријемо, нити имамо чега да се стидимо - отишла корак даље. Новинарска удружења су изразила јасан протест због понашања НДС, назвавши га политичким притиском, и солидарност са нашим листом и нашом новинарком. Редакцијски колегијум дневног листа Данас се захваљује колегама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси