Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ реклама за 50 динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 07. 2014.

Аутор: Ј. Попадић Извор: Политика

ТВ реклама за 50 динара

Питање власништва над медијима у Србији једно је од питања које Србија мора да реши на путу ка Европској унији, али то не подразумева апсолутни излазак државе из медија већ само транспарентност власништва и финансирања, истакао је Милан Петковић, копредседник Коалиције запослених у медијима, на јучерашњој конференцији за новинаре, одржаној у београдском прес центру.

У прилог томе, према његовим речима, говори документ Комитета министара Савета Европе о локалним и регионалним медијима, који наводи све позитивне стране постојања локалних јавних сервиса.

- Реформе у овој области спроводе се већ годинама, а представници ресорног министарства упорно нас уверавају да сви медији у нашој земљи морају да буду приватизовани, јер тако налажу европски прописи. Овај документ доказује да то није истина и да Брисел не захтева приватизацију свих медијских кућа. Регионални јавни сервиси постоје у суседним земљама Хрватској, Мађарској и Бугарској, али и многим другим земљама чланицама Европске уније - навео је Петковић.

Он је подсетио да је пре три године усвојена Медијска стратегија која предвиђа постојање шест регионалних јавних сервиса, али сви нацрти закона које су представници министарства досад представљали били су у супротности са усвојеном стратегијом.

Јелица Тапушковић, представница Синдиката новинара Србије, подсетила је да је у Србији приватизовано 56 медија, али само је приватизација Радио Србобрана, позитивно оцењена.

- Медији се налазе на рубу егзистенције. На Радиотелевизији Бела Паланка целодневно емитовање рекламе наплаћује се свега 50 динара. Очигледно су, у целу ову причу, умешани приватни интереси појединаца који за мале паре могу да откупе локалне медије. Не знам како неко може да мисли да ће приватни медији на одговарајући начин заступати јавне интересе - запитали су се представници синдиката новинара, додајући да Устав прописује да држава може да буде власник медија, а ниједан закон не може да се коси са уставним одредбама.

Закон о локалним самоуправама предвиђа обавезу о адекватном информисању грађана, подсетио је Милан Петковић, додајући да су током деведесетих година баш локални медији представљали зрнце слободе и могућност да се чује другачије мишљење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси