Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Највише цензуре на Балкану
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 07. 2014.

Аутор: Д. Д. Извор: Данас

Највише цензуре на Балкану

Више од 170 случајева кршења слободе говора пријављено је новој платформи за бележење таквих примера у земљама чланицама ЕУ и кандидатима за чланство од када је покренута крајем маја, а око половина таквих случајева потиче из јужне или југоисточне Европе, наводи се у саопштењу новог портала.

Организације Индекс он сензоршип из Лондона и Осерваторио Балкани е Каукасо из Италије покренуле су крајем маја интернет сајт mediafreedom.ushahidi.com, који бележи кршење слободе медија у земљама чланицама ЕУ и државама кандидатима за Унију, преноси Бета.

Сајт прикупља и мапира информације о кршењу слободе медија које добије од медијских професионалаца и грађана новинара. Висока концентрација кршења примећена је у Турској, Италији и Србији, наводи се у саопштењу.

У Турској је пријављено 17 случајева, а финансијски и правни притисци су, како се чини, главно оруђе које се користи да ућутка критичке гласове. У Србији, где је пријављено 16 случајева, катастрофалне поплаве у мају покренуле су низ забрињавајућих поступака због којих су међународна и локална заједница почеле да преиспитују стање медијских слобода и ширење цензуре у земљи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси