Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: У току непосредни надзор над интернет провајдерима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 07. 2014.

Извор: Танјуг

Шабић: У току непосредни надзор над интернет провајдерима

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић изјавио је данас да је у току непосредни надзор над интернет провајдерима додајући да Србија не може бити задовољна стањем у тој области.

"Евидентно је да велики број оних који се баве провајдингом није свестан ни најелементарнијих обавеза у односу на права која су грађанима зајамчена. Нема јасних представа ста се мора предузети и то од најелементарнијих мера заштите", рекао је Танјугу Шабић.

Наводећи да резултати писменог надзора, спроведеног крајем прошле и почетком ове године, представљају озбиљно упозорење, повереник је оценио да подаци говоре да велики број провајдера не познаје, па самим тим и не поштује стриктне, фиксне обавезе када је у питању чување и заштита података.

Шабић је истакао да је надзор у току и да је управо окончан у једном од највећих провајдера - Теленору.

"Надзор у Теленору је трајао неколико дана и записник се тренутно ради", рекао је Шабић додајући да је задовољан кооперативношћу и спремношћу тог великог провајдера да изађе у сусрет свим захтевима повереника у вези са приступом различитим подацима и докумената.

Наводећи да се акција наставља, он је истакао да је њен циљ да се направи добар аналитички и синтетички извештај са предлогом мера које би биле понуђене влади и парламенту ради обезбеђивања нормалних, минималних стандарда у тој области.

Он је подсетио да је након акције писменог надзора над углавном свим провајдерима интернта - 200 субјеката који то раде у Србији и најавио да ће спровести непосредни надзор над мањом групом од 30 повајдера.

Како је истакао, у тој групи се налазе најмоћнији и најутицајнији провајдери са највише корисника, али и други провајдери који су на основу резултата из писменог надзора на различите начине занимљиви.

"То је јако комплексан посао и тежак задатак" , закључио је Шабић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси