Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Требало је да депортујемо новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2014.

Извор: Танјуг

Требало је да депортујемо новинаре

Председник Египта Абдел Фатах ал-Сиси, изјавио је данас да би желео да тројица новинара Ал Џазире нису била изведена пред суд, пренели су медији.

 

Новинари - Аустралијанац Петер Гресте, Канађанин египатског порекла Мохамед Фахми и Египћанин Бахер Мохамед - осуђени су на затворске казне од седам до 10 година, јер су, наводно, клеветали Египат и помагали забрањене исламистичке покрете у тој земљи.

Пресуде су изазвале оштре критике у јавности и мноштво захтева да их председник поништи. 

"Пресуда тројици новинара од 23. јуна имала је веома негативан ефекат. Волео бих да су после хапшења депортивани, уместо што су изведени пред суд", признао је Сиси новинарима. 

Сиси је очигледно изјавом о депортацији мислио на Грестеа, јединог од тројице који није Египћанин, пренео је АФП. 

Пресуда је донета дан после посете америчког државног секретара Џоа Керија Египту, који је у ту земљу отпутовао да би пружио подршку новоизабраном Сисију. 

Вашингтон је казне описао као драконске и позвао Сисија да ослободи новинаре, док су Уједињене нације оцениле да је хапшење непримерено. 

Сиси, бивши начелник Генералштаба, који је победио на изборима прошлог маја, годину дана пошто је свргнут Мохамед Морси, рекао је да се неће мешати у рад египатских судова, за које влада тврди да су независни.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси