Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Таксу за јавне сервисе увести што пре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 07. 2014.

Извор: РТВ

Таксу за јавне сервисе увести што пре

Радиотелевизија Војводине (РТВ) се залаже за то да такса буде основни вид финансирања јавних сервиса, али се мора обезбедити ефикасан систем наплате, како не би био угрожен њихов рад, изјавио је у интервјуу ФоНету генерални директор РТВ Срђан Михајловић, који очекује да се медијски закони на јесен нађу у скуштинској процедури.

 

Ми смо све време говорили да је претплата, као модел финансирања у овом облику у коме је до сада функционисала, изгубила свој квалитет, имајући у виду да је степен наплате већ дуже време био испод 50 одсто, а протеклих годину дана и на нивоу око 30 одсто, указао је Михајловић.

Он зато сматра да се постојећи модел претплате мора променити и истиче да РТВ подржава предлог да се уведе такса, као начин финансирања јавних сервиса.

Да ли је за спровођење система таксе потребно три месеца, шест месеци или годину дана, нешто је на шта ми сви морамо да дамо одговор, са становишта технологије посла, али што је пре уведемо, то ће бити боље за Јавни сервис, сматра Михајловић.

Упитан о предлозима да РТВ са територије Војводине убира 70 одсто таксе, док би остатак ишао Радиотелевизији Србије (РТС), Михајловић је одговорио да још није јасно колико би тачно износила та такса и да остаје да се види колико ће бити ефикасан нови систем наплате.

Ако будемо успели да проценат наплате и износ таксе буду такви да обезбеђују финансирање и РТС и РТВ, онда тај однос није лош, ми смо њиме задовољни и мислимо да је фер и у реду, нагласио је Михајловић.

Он је упозорио да јавни сервиси који имају таксу као вид финансирања, уколико она у ствари не стиже, могу да буду под једнаким притиском, као и они јавни сервиси које финансира држава.

Суштина је да ствари буду уређене, да имамо јасно дефинисане буџете и обавезе и да сви морају да поштују правила. Тада нећемо имати проблема у функционисању јавних сервиса, оценио је Михајловић.

У таквим условима, РТВ у протеклих годину дана настоји и да оптимизује свој рад и смањи дугове, објаснио је Михајловић, како се не би десило да уђемо у време нове таксе са великим дуговима.

Према речима Михајловића, РТВ има 1.260 запослених, а укупно је радно ангажовано 1.500 људи, емитује програме на девет језика, на два телевизијска и три радијска канала.

Један интернет радијски канал је у функцији и ту је још један омладински, који ће кренути дан пре Егзита, најавио је Михајловић.

Упитан да ли има притисака на уређивачку политику, Михајловић је одговорио да у РТВ није било самоцензуре, нити притисака споља на уређивачку политику.

Да ли сте ви у програму РТВ приметили да постоји било шта што искаче из онога што је наша функција, упитао је Михајловић.

Он сматра и да би требало преиспитати законски оквир за оглашавање у јавним сервисима, како би се тим медијским кућама дала могућност да убирају више прихода од оглашавања.

Било би добро да се пронађу простор и начин да ми више партиципирамо у оглашавању у односу на оно што је тренутно законом дефинисано, рекао је Михајловић.

Он очекује да нацрти медијских закона током лета буду враћени из Брисела, где су послати ради добијања препорука, као и да се на јесен нађу у скупштинској процедури.

Успостављен јасан и фер однос у финансирању два јавна сервиса

Упитан о дуговима РТВ и финансијским проблемима у раду редакција на језицима националних мањина, Михајловић је подсетио да је прошле године био угрожен рад целокупног система РТВ, због проблема у финансирању.

Ти су проблеми превазиђени и данас се све програмске активности одвијају несметано, истакао је Михајловић и подсетио да је његова кућа све време инсистирала на фер односу према РТВ.

Били смо сведоци да у 2013. није био фер однос државе према РТВ, оценио је Михајловић, напомињући да је РТС имала помоћ из буџета, а РТВ у тој години није.

Новим уговором, потписаним ове године, нагласио је Михајловић, успостављен је јасан и фер однос у финансирању два јавна сервиса из буџета државе.

На питање да ли је задовољан расподелом средстава из буџета за јавне сервисе, он је одговорио да је то компромис којим су сви једнако задовољни и незадовољни.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

07.07.

2014.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 12:07

Taksu za javne servise putem KDS-a uvesti sto pre

Kako moze da se obezbedi efikasan (brz i tacan) i ekonomican sistem naplate RTV pretplate ako do sada jos nije (pro)nadjen nacin da se prekine put radio-talasa do odredjenog pretplatnika-neplatise koji putem njih besplatno koristi javne i komercijalne audio, audio-vizuelne medijske i radio-difuzne usluge (servise).

Prethono navedeno ne vazi za korisnike javnih i komercijalnih audio, audio-vizuelnih medijskih i kablovskih distributivnih usluga (servisa), jer je na jednostavan nacin moguce prekinuti pretplatnicki kabl neplatise. Ili, eventualn, uz kablovsku pretplatu prikljuciti RTV pretplatu ustanova javnih medijskih usluga (servisa), uz obezbedjivanje regulisane saradnje RTS-a i RTV-a sa operatorima KDS-a.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси