Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брутално претукли новинара узвикујући „усташо и Хрвату“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 07. 2014.

Аутор: Ј. Лукач, Д. Д. Извор: Данас

Врх полиције наложио хитну истрагу напада на уредника ФоНета Давора Пашалића

Брутално претукли новинара узвикујући „усташо и Хрвату“

Врх полиције наложио је хитну истрагу бруталног напада на уредника ФоНета Давора Пашалића. Директор полиције Милорад Вељовић наложио је да се, између осталог, провере снимци сигурносних камера на зградама у близини инцидента, сазнаје Данас незванично. Напад се догодио у четвртак око 1 час после поноћи, и тада је Пашалић (55) у два наврата претучен у Новом Београду, у блоковима 22 и 23, недалеко од зграде у којој станује.

 

 

Пашалић је нападнут када се пешице враћао кући, тако што су га код Војномедицинског центра пресрела тројица непознатих младића и од њега затражили новац, претећи му пиштољем.

Када је одбио да им да новац, почели су да га туку рукама и ногама и при томе му задали више од 30 удараца. Док су га тукли, нападачи су викали „Ти си усташа, ти си Хрват“.

Када су коначно престали да га ударају и потом отишли, Пашалић је устао са земље и кренуо преко ауто-пута, према згради у којој станује. Међутим, то није био крај инцидента, јер су му пришла двојица такође непознатих младића, нешто старијих од прве тројице, и почели да се распитују о нападу, и један му је чак дао папирне марамице да обрише крв са лица.

Заједно са њим су прешли мост преко ауто-пута. Међутим, на другој страни поново су га дочекала иста тројица нападача и опет почели да га туку, уз повике „усташо“ и да имају пиштоље, док су се двојица старијих измакли у страну и све то посматрали.

Не мислим да напад има било какву позадину, али се ипак питам како су знали да сам Хрват, каже за Данас Давор Пашалић, који од рођења живи и ради у Београду. Од 1989. извештавао сам са демонстрација и уличних немира, укључујући 9. март, зимске протесте, 5. октобар, демолирање страних амбасада, сукобе са полицијом приликом хапшења Радована Караџића, итд, и никада ми се ништа није догодило, навео је Пашалић.

Он отежано говори због тешких батина које је добио, а на питање Данаса да ли је та ноћ по нечему била специфична, каже да није, и да се враћао кући након уредничке смене у агенцији.

Од 1975. живим у том крају и стално пролазим туда, наводи он.

Упитан да ли очекује да ће полиција открити починиоце, Пашалић каже да не зна одговор. Обијен ми је и опљачкан стан пре пар година, полиција је дошла и направила увиђај, и то је све, нико није ухваћен због тога. То је моје једино досадашње искуство са полицијом, каже Пашалић.

У овом инциденту можда није небитан детаљ и то што је Давор Пашалић човек крупне конституције, висок је више од два метра, што би само по себи могло да одврати потенцијалне нападаче.

Независно удружење новинара огласило се саопштењем тражећи да се нападачи идентификују и предају надлежном тужилаштву. Реаговало је и Удружење новинара Србије наводећи да очекује да полиција у најкраћем року обавести јавност ко су нападачи, а тужилаштво да подигне оптужницу.

Стефановић: Испитати напад

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је јуче полицији да што пре испита и утврди све околности напада на помоћника главног уредника агенције Фонет Давора Пашалића, саопш тио је МУП.

„Најоштрије осуђујем напад на господина Пашалића. Полиција ће предузети све мере како би починиоци у најкраћем року били идентификовани и кажњени у складу са законом“, рекао је Стефановић, наводи се у саопштењу.

ФоНет: Тражимо акцију полиције и тужилаштва

Новинска агенција ФоНет најоштрије осуђује брутални напад на свог уредника Давора Пашалића и захтева хитну акцију полиције и тужилаштва, како би нападачи што пре били пронађени и кажњени. Новинска агенција ФоНет очекује да истрага најхитније утврди и мотиве овог безумног насиља, будући да су нападачи, осим покушаја изнуде новца, Пашалића најгрубље вређали и на националној основи.

ДС: Ескалација насиља

Опозициона Демократска странка захтева од свих надлежних органа да што пре открију и најоштрије санкционишу оне који су у два наврата претукли уредника ФоНета оцењујућ и да је ескалација насиља у друштву директна последица тога што овакви и слични догађаји пролазе потпуно некажњено.

Повреде

Након што је успео да се удаљи од нападача Пашалић је отишао на ВМА, установу која је била дежурна те ноћи, где су му саниране тешке повреде главе. Њему су избијени зуби, расцепљен образ, а по целом телу има подливе од удараца. Након што су му саниране повреде, дао је изјаву полицијској патроли.

Подсећање

Пре тачно четири године, двојица младића напала су металном шипком у градском аутобусу број 83 колумнисту Времена Теофила Панчића. Они су због тога кажњени на по три месеца затвора, а у одбрани су навели да су били изиритирани Панчићевим гостовањем у једном ТВ емисији.

У пролеће 2007. на прозору стана новинара Дејана Анастасијевића експлодирала је ручна бомба, а нападач и никада нису откривени. Напад је довођен у везу са Анастасијевићевим сведочењима пред Хашким трибуналом.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

07.07.

2014.

Milan [нерегистровани] у 11:20

snaga argumenta ili argument snage

Žalosno je kad snagu argumenta zamjeni argument snage-.Dobar dio nas o tom vodi računa tek kad se od nas nađe "argumentovaniji" ili udruženiji. Posao novinara jeste da "gura nos" svagdje po nuždi profesije -ali ne i prst u oko.Nažalost ni oni nisu uvijek"korektni" -pa posledice stiđu i kad se ne nadaju. Više međusobne pažnje i uvažavanja-sprečilo bi mnogo koga lošeg po sve.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси