Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Блиц није прекршио Кодекс новинара, Николићева жалба неоснована
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2014.

Извор: Блиц

Савет за штампу

Блиц није прекршио Кодекс новинара, Николићева жалба неоснована

Текстом „Док се Србија давила, Николић пекао ракију”, објављеним 21. маја 2014. године, у штампаном и онлајн издању, дневни лист „Блиц“ није прекршио одредбе Кодекса новинара Србије, одлучио је Савет за штампу.

Чланови Комисије сматрали су да је постојао оправдан интерес јавности да зна где је и шта ради председник у време катастрофалних поплава, те је због тога сасвим легитимно интересовање “Блица” за ту тему, наводи се у одлуци Савета.

Новинари “Блица” добили су информацију из извора које имају право да штите и покушали су да провере код председникове саветнице за медије. На питање где је био председник није ми јасно и прецизно одговорено, чиме кабинет предсеника није допринео утврђивању истине.

Такође, саопштава Савет, ни сам председник није јасно демантовао да је тог викенда био у Бајчетини, па Комисија за жалбе није могла да утврди да је објављења информација нетачна, како се тврди у жалби, а самим тим, ни да је прекршена одредба Кодекса која новинару налаже да тачно, објективно и потпуно информише јавност.

 Томислав Николић, председник Србије, поднео је жалбу верујући да је “Блиц” објављивањем спорног текста,„на основу нетачног, необјективног и непотпуног обавештавања“ негативно утиче на његов „лични и професионалнии нтегритет, као и на стварање негативне климе у друштву по питању имиџа и кредибилитета председника Републике, односно да су прекршене одредбе Кодекса новинара о истинитости извештавања.

 У тексту се, стоји у Николићевој жалби, наводи да је Николић дошао у Бајчетину у петак, 16. маја, да је сутрадан од ујутро пекао ракију, а да је у недељу било славље и ”ражањ се пушио”, док се цела Србија питала где је председник. Председник је у жалби навео да је његова саветница Станислава Пак у одговору на питања редакције “Блица” навела све активности које је председник имао тог викенда, из чега се види да је прикупљао помоћ за угрожене грађане.

“При томе аутор текста и поред добијеног званичног одговора недвосмислено и одговорно и даље тврди да зна где сам био током викенда. Дакле, уместо трагања за одговором износи непроверену тврдњу иако му је одговор претходно дат. Ово указује на ниске мотиве написаног новинарског текста”, наводи се, између осталог у жалби. Председник је навео и да је током тог викенда био у комуникацији са председницима бројних држава, на основу чега је помоћ стигла из седам земаља, да је и лично прикупио помоћ и апеловао да се прикључе и домаће и стране компаније. 

У одвојеним одговорима на жалбу Светомира Марјановића, одговорног уредника “Блица” и Душана Стојковића, адвоката листа, наводи се да је према најбољем сазнању редакције објављена информација истинита. Добијена је одвише извора из врха Српске напредне странке, који су захтевали да остану анонимни. Исти извори рекли су им и да је Томислав Николић у недељу пекао јагњетин уз сарадника шеика Абу Дабија, што нису објавили, мада им је то практично потврђено из кабинета председника.

Редакција је информацију покушала да провери код саветнице Пак, која је у одговору навела шта је председник тог викенда радио, али не и где је био. Њена изјава верно је пренета, а помишљењу уредништва “Блица” постојао је оправдани интерес јавности да зна где је тих дана био председник државе, пошто је била детаљно упозната са активностима свих чланова Владе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси