Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Настављена офанзива на истоку Украјине, рањени руски новинар и сниматељ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 07. 2014.

Извор: Танјуг, Вечерње новости

Настављена офанзива на истоку Украјине, рањени руски новинар и сниматељ

Украјинска војска поново је отпочела "анти-терористичку операцију" против проруских снага после 10- дневног примирја. Репортер и сниматељ руске телевизије РЕН ТВ рањени у Луганској области.

Украјинска војска поново је отпочела "анти-терористичку операцију" против проруских снага после 10- дневног примирја. 

Најмање четворо људи је убијено када је отворена ватра на аутобус на подручју града Краматорска. У нападу је и повређено најмање петоро људи, неки и теже, који су превезени у локалне болнице, пренела је агенција Итар-Тас.

Напад је уследио недуго након што је украјински председник Петро Порошенко прогласио крај прекида ватре на истоку земље, прецизније у Доњецкој и Луганској области.

"Овог јутра, активна фаза интитерористичке операције се наставила. Наше оружане снаге нападају терористичке базе и упоришта", рекао је председник украјинског парламента Александар Турчинов, пренела је агенција АФП.

Једнострано примирје у Украјини истекло је ноћас, а за циљ је имало да пружи проруским снагама шансу да се разоружају и започну мировни процес.

Проруске снаге се, међутим, нису разоружале, не слажући се са захтевима украјинског председника Петра Порошенка да предају кључне граничне прелазе с Русијом и дозволе међународно надгледање примирја.

Порошенко је поручио, раније данас, да ће поново покренути операције против проруских снага, а саопштење је поставио на свом веб сајту, неколико сати после истека примирја.

"Напашћемо и ослободићемо своје земље. Одлука да се примирје не продужи је наш одговор терористима, милитантима и разбојницима", поручио је Порошенко.

У поруци на сајту, Порошенко је написао да је примирје прекинуто.

Међутим, председник руске Думе Сергеј Наришкин затражио је да се на истоку Украјине успостави ново примирје пошто је ноћас истекло раније проглашени прекид сукоба који је требало да отвори пут за почетак мировног процеса у тој земљи.

"Сматрамо да је - без примирја, без почетка дијалога - просто немогуће да се обнове мир, правда, закон и ред у Украјини", рекао је председник Доњег дома руског парламента, а преноси агенција Интерфакс.

Једнострано примирје у Украјини истекло је ноћас, а за циљ је имало да пружи сепаратистима шансу да се разоружају и започну мировни процес.

Сепаратисти се, међутим, нису разоружали, не слажући се са захтевима Порошенка да предају кључне граничне прелазе с Русијом и дозволе међународно надгледање примирја.

Кијев оптужује сепаратисте за бројна кршења примирја, а Министарство спољних послова објавило је на Твитеру да је од када је оно проглашено 20. јуна, убијено 27 украјинских војника. 

Руски новинар и сниматељ рањени у Чаганској области

Репортер и сниматељ руске телевизије РЕН ТВ рањени су данас у Луганској области, на истоку Украјине, само два дана пошто је убијен сниматељ код Доњецка, јавио је Глас Русије.

"Поред новинара је експлодирала граната испаљена из хаубице. Денис Кулага је рањен и оглувео је од експлозије", пише на твитер налогу руског ТВ канала и додаје да је рањен и њихов сниматељ.

Итар Тасс додаје да, за сада, нема било каквих непосредних информација о стању сниматеља.

Прес служба РЕН-ТВ наводи да су они били оборени ударним таласом експлозије пошто су извештавали како проруске снаге у региону откривају оне који наводе украјинску артиљерију.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси