Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Николић против „Блица“ 1:7
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2014.

Аутор: Светомир Марјановић Извор: Блиц

Николић против „Блица“ 1:7

Савет за штампу донео је одлуку да “Блиц” није прекршио Кодекс новинара текстом “Док се Србија давила Николић пекао ракију” због кога се жалио председник Томислав Николић, али као грађанин. Ово је први случај да се председник Томислав Николић жалио Савету за штампу поводом било ког новинског текста и свакако представља преседан. Међутим, његова жалба је одбијена пошто је седам од осам чланова Савета гласало да “Блиц” није прекршио кодекс.

 

“Блиц” је 21. маја објавио да је председник Николић викенд када су потоплављени Обреновац и још неколико градова провео у родној Бајчетини где је пекао ракију и спремио печење за специјалног госта из иностранства. Сматрали смо да председнику Николићу није место да баш тих дана буде у Бајчетини, већ међу угроженим народом. Тражили смо одговор од сарадника председника Николића где је тачно био и шта је председник радио током спорног викенда, али од његових сарадника добили само одговор шта је радио, али не и где је био.

Грађанин Николић се жалио Савету да је “Блицов” текст неистинит, необјективан и да негативно утиче на “лични и професионални интегритет као и стварање негативне климе у друштву по питању имиџа и кредибилитета председника Републике”. Грађанин Николић детаљно је образложио и да је тог викенда био у “комуникацији са председницима бројних држава” на основу које је њихова помоћ сигла у Србију. И, наводи грађанин Николић, да неистинама у овом тексту “сведочи чињеница да средина маја није време за печење ракије”.


У исцрпној расправи на седници Савета која је одржана у четвртак и која је трајала око сат времена једногласно је одлучено да “Блиц” није повредио право на приватност грађанина Томислава Николића. Наглашено је и да није баш најјасније на шта се председник Николић у својству грађанина конкрено жали, као и да ни у жалби није дао одговор на легитино питање “Блица”: где је Николић био током спорног викенда.


Једина спорна чињеница из текста око које се повела расправа на Савету била је информација да је председник тог викенда у Бајчетини пекао ракију. Већини чланова Савета било је довољно то што је “Блиц” објавио да је ову информацију добио од извора из самог врха СНС, а чуло се и да се сам Николић јавно хвалио како увек у Бајчетини пече ракију. Један од чланова је рекао и да је мало проверавао ову информацију и утврдио да ракија може да се пече и у мају и то од воћа које се у том периоду може наћи.


Било је и другачијих виђења. Један од чланова је сматрао да управо формулација о печењу ракије представља кршење тачке 2 Кодекса који налаже да је “обавеза уредника и новинара да праве јасну разлику између чињеница које преносе, коментара, претпоставки и нагађања”. На крају, гласањем је утврђено да седам чланова Савета за штампу сматра да “Блиц” није прекршио Кодекс, док је један члан био мишљења да је Кодекс прекршен.

Нико од Николићевих на Савету

Званична одлука Савета за штампу о случају “Николић против Блица” биће објављена наредних дана. Јавној седници Савета присуствовао је само аутор овог текста, док од сарадника Томислав Николића нико није дошао.

 

Коментари (2)

Остави коментар
уто

01.07.

2014.

Raca [нерегистровани] у 00:13

Anoninusi

Imaju li imena i prezimena članovi Saveta? Uzgred, dali su, možda, neki od njih članovi pojedinih stranaka?

Одговори
пон

30.06.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 19:57

rakija

Ko to pece rakiju u maju i od cega ...zasto bre nekoga nepitate kada se pece rakija?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси