Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ДС: Незапамћена цензура у Радио Суботици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2014.

Извор: Бета

ДС: Незапамћена цензура у Радио Суботици

Градски одбор Демократске странке (ДС) у Суботици оптужио је данас директора и уреднике редакције на српском језику Радио Суботице за "незапамћену цензуру", јер за разлику од других локалних медија нису желели да објаве саопштење у којем ДС критикује локалну власт.

Како је ДС у саопштењу навео, слушаоци су уместо саопштења у којем је критикован рад градонацелника Суботице Јанеа Маглајија, могли да чују само образложење зашто оно неће бити емитовано, а као разлог је наведено да текст није потписала особа, већ информативна служба.

 "Ово је незабележен облик новинарског непрофесионализма који је ретко виђен и за време деведесетих година. Недопустиво је да се на овакав начин цензурише критичко мишљење једне парламентарне странке и да се не пренесе ниједна реченица саопштења, јер се у њему критички осврће на рад најодговорнијег чиниоца градске власти", пише у саопштењу.

 ДС је оценио да се цензура у тој медијској кући спроводи захваљујући кадровима Социјалистичке партије Србије (СПС), а уз подршку Савеза војвођанских Мађара (СВМ), који су у коалицији на власти у Суботици, те цензуришу политичка саопштења опозиције.

 "Сада СПС има потпуну слободу да грађанима сервира само оне информације које прођу филтер њиховог главног цензора, односно вршиоца дужности директора Радио Суботице Љубише Степановића", пише у саопштењу.

 Градски одбор ДС је најавио да ће о овом случају обавестити делегацију Европске комисије, мисију ОЕБС-а у Србији, домаћа и инострана новинарска удружења, те да ће још жешће наставити да критикује "неспособност" актуелне локалне власти.

 Део редакције Радио Суботице, међу којима је и главна уредница, већ су јавност обавестили о проблемима са којима се суочавају од како је вршилац дужности директора постао Степановић, оптуживши га за претње и мобинг.

 На случај притиска Степановића на новинаре редакције на српском језику реаговали су и Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), и затражили од градоначелника Суботице Јенеа Маглаија да преузме одговорност за решавање проблема.

 Оснивач тог радија је Град Суботица, а на власти у том граду тренутно је коалиција окупљена око СПС, СВМ и Српске напредне странке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси