Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дуња Мијатовић критикује Москву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2014.

Извор: Блиц

Дуња Мијатовић критикује Москву

Представница ОЕБС за слободу медија Дуња Мијатовић критиковала је данас амандмане на Кривични закон Руске Федерације, који би могли да повећају владину контролу Интернета.

"Жалим због још једне одлуке Државне Думе која би додатно могла да ограничи слободу изражавања и слободан проток информација преко Интернета”, наводи у саопштењу Мијатовић.

Она је позвала власти у Москви да озбиљно преиспитају ове законске измене, које угрожавају слободне медије у онлајн плурализам, под фирмом борбе против екстремизма.

Амандмани усвојени 20. јуна уводе већу кривичну одговорност за позиве на екстремистичке активности, за које је сада запрећена казна до пет године затвора.

Према оцени правних стручњака Европске комисије и Венецијанске комисије, овакве одредбе нису довољно прецизне и омогућавању несзразмерне рестрикције основних права и слобода.

Овакве законске одредбе, упозорила је Мијатовић, могу изазвати страх међу кориснима Интернета, будући да они не могу правно да процене да ли њихово слободно испољавање мишљења представља кршење закона.

Истичући да сузбијање говора мржње и позива на терористичке активности има суштински значај за безбедносну политику, Мијатовић је објаснила да ограничавања слободног изражавања морају бити пажљиво дефинисана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси