Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС на састанку у ОЕБС-у
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 06. 2014.

Извор: sinos.rs

СИНОС на састанку у ОЕБС-у

Шефица одељења за медије мисије ОЕБС Гордана Јанковић примила је данас у седишту мисије ОЕБС-а у Београду делегацију Синдиката новинара Србије (СИНОС), јединог националног струковног синдиката у медијима, члана Европске и Светске федерације новинара.

Представнице Синдиката новинара Србије (Драгана Чабаркапа председница, Мирослава Стошић заменица председнице, Јелица Тапушковић члан Извршног одбора) предочиле су разлоге због којих се СИНОС противи наставку приватизације медија, јер је досадашња приватизација оставила катастрофалне последице: већина медија је угашена, локална јавност остала је ускраћена за инфорамције од значаја у тој средини, а запослене колеге остале су без посла. 

Делегација СИНОС-а је посебно указала да је предложени сет медијских закона припреман у недемократској атмосфери, нетранспарентно, на шта су указали и сами чланови радне групе који су учествовали у писању тих закона. Предложени медијски закони су у супротсности са Уставом Србије, Законом о локалној самоуправи и Законом о главном граду.

СИНОС захтева да предложени медијски закони буду усаглашени са домаћом регулативом али и европском праксом, будући да у земљама Европске Уније постоје регионални јавни сервиси али и медији чији је оснивач локална самоуправа. 

Делегација СИНОС-а позвала је ОЕБС да помогне у успостављању социјалног дијалога у Србији и указала да је  велики проблем што у приватним медијима не постоје синдикати. Уколико буде усвојен предложени закон о раду, који је врло неповољан по запослене, тек зачет синдикализам у медијима биће угашен што ће за последицу имати пораст цензуре, а пре свега аутоцензуре.

Представнице СИНОС позвале су ОЕБС да затражи од Владе Србије отварање Извештаја Верице Бараћ о проблемима и притисцима у медијима који игноришу и власт али и медији које је у свом Извештају прозвала покојна председница Савета за борбу против корупције, који крију своје власнике. 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

25.06.

2014.

MilutinX [нерегистровани] у 14:07

Samo borbeno!

Umesto kometra, evo linka za prigodnu pesmu na zadatu temu.

http://youtu.be/8NF4K1tdp1E

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси