Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Блиц: "Војни шпијун помогао убици Ћурувије"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2014.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Сазнајемо шта открива извештај о убиству новинара

Блиц: "Војни шпијун помогао убици Ћурувије"

Потпуковник Драгољуб Ћирковић (50), припадник Обавештајне управе, фалсификовао је војну легитимацију за Мирослава Курака, сада оптуженог да је убица Славка Ћурувије, сазнаје „Блиц“.

 

Тужилаштво за организовани криминал је дошло до ових сазнања и тражило је 22. априла 2013. године детаљне информације од Војно- обавештајне агенције (ВОА) о овом случају. Наиме, откривено је да је потпуковник Живковић три пута оверио службеним печатом војне поште 3906 Београд војну легитимацију коју је направио на име Курака. Оверио ју је 22. децембра 1997, 27. јула 1998. и 27. јула 2001. Отисак печата и легитимације су заплењени септембра 2003. И Живковић је касније због тога осуђен. У Војном оделењу Окружног суда у Београду.

Међутим, ВОА у свом извештају број 1841-2 од 29. априла 2013, који је проглашен службеном тајном, наводи „да нема оперативних сазнања о коришћењу службеног печата ВП 3906 Београд у изради лажне исправе на име Курак (Јосип) Мирослав, о природи односа између Живковића и Курака, као ни оперативних материјала проистеклих из чињенице да је коришћена лажна војна легитимација“.

То се закључује у извештају ВОА, који је потписао директор, бригадни генерал Владан Владисављевић, иако се такође констатује да је Живковић радио у Обавештајном центру. Обавештајне управе од 28. децембра 1998. до 31. октобра 2008. када је пензионисан са 44 године живота. Није објашњено ни како је остварио право на пензију, када је против њега вођен поступак за фалсификовање службених документа.

У истом извештају се наводи да ВОА нема податке да ли је Курак „био активни или резервни припадник војске СРЈ и да ли је учествовао у ратним дејствима на простру бивше СФРЈ.

Такође у ВОА не постоје „оперативни подаци и материјални о контактима и деловању покојног Славка Ћурувије“. ВОА је одговорила да нема сазнања о састанку Ћурувије са генералом Момчилом Перишићем, тадашњим начелником Генералштаба. Тужилаштво је од ВОА и ВБА тражило обавештење о том састанку, о коме је у истрази сведочила Бранка Прпа рекавши да јој је Ћурувија рекао да му је Перишић тражио подршку за војни удар  против режима Слободана Милошевића. Међутим, ВБА о чему је „Блиц“ већ писао, одговорила да не зна о томе, а њени припадници су саслушали Перишића који је негирао да је то изјавио. Такође је и ВБА одговорила да нема никакве информације.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

26.06.

2014.

M.S. [нерегистровани] у 09:43

GREŠKA?

Izvinite, nije mi jasno ko je Živković a ko Ćirković?Da li su to 2 čoveka?Ukoliko se radi o grešci ispravite je!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси