Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спор око "Жупске речи"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2014.

Аутор: С. Бабовић Извор: Вечерње новости

Спор око "Жупске речи"

Председник општине Александровац дуже време у расправи са уредником локалних новина. Здравић оптужује да је украдено 100 примерака. Стајковац не жели гадости

Сукоб главног уредника локалног месечника "Жупска реч" Милутина Здравића и Југослава Стајковца, председника општине, највероватније ће добити судски епилог. Здравић оптужује првог човека Александровца да му је у главној улици 23. маја "украо стотину примерака новина" и да га је касније истог дана провоцирао у друштву пријатеља.

Прозивани председник изјавио је да је питао Здравића да ли новине продаје и да му је после потврдног одговора рекао да купује све примерке, али уз молбу да дође до општине како би му те новине и платио, јер није имао новац код себе. Он каже да се Здравић с тим и сложио, а за "Новости" одбија да говори на ову тему, јер не жели да се "излаже гадостима".

- Стајковац је погазио Устав и све законе који регулишу право на слободно информисање - наводи Милутин Здравић.

- Стојим иза својих тврдњи. Пришао ми је па зграбио пакет новина. Ништа нисмо причали. Ја сам га пријавио да је новине украо. Новине нико не може да узурпира.

Здравић додаје да је председника општине највероватније увредило писање у последњем издању "Жупске речи", где је између осталог навео како је политички створио Стајковца.

- Очекујем да надлежни поступе по закону, одраде свој посао и најенергичније санкционишу овакво вандалско понашање - износи Здравић.

- "Жупска реч" излази већ 23 година и није ово први пут да имам проблем са Стајковцем, који, незадовољан мојим писањем, стално шаље инспекције да ме малтретирају.

Александровачки новинар износи да је и раније имао проблема са властима, али да у прошлости није имао коме да се жали. Додаје и да је због посла често завршавао у затвору, као и да никада није добио тражену заштиту полиције.

- Лично сам морао да проследим две кривичне пријаве основном јавном тужилаштву, писао сам и министру полиције - наводи Здравић.

- За сада сам добио подршку УНС-а, а обратићу се ОЕБС-у, заштитнику грађана и другим меродавним инстанцама.

Главни уредник "Жупске речи" напомиње на крају да се одувек трудио да часно обавља посао у новинама, за које пише и фотографише, које уређује и продаје.

- Новине које данас имају тираж од 2.000 примерака, једино нису излазиле када сам постављен за директора Јавног предузећа "Инфо-центар", али су ме сменили због наводног сукоба интереса - износи Здравић.

Реакција

Удружење новинара Србије осудило је поступак Југослава Стајковца, наводећи да је власнику и главном и одговорном уреднику месечника "Жупска реч" отео 100 примерака ових новина. УНС сматра да је реч о крађи на дрзак начин и да је тужилаштво надлежно да подигне оптужницу против председника општине.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси